2f4fa2d3-bf6a-4d2d-9310-95e015d8ebc21
Bente Saabye fik sidste år titlen "årets medarbejder" i hele Faktakoncernen. Hun arbejder som fleksjobber i Fakta på Nyborgvej i Svendborg. Foto: Privat

‘Jeg kan få tårer i øjnene over den livskvalitet, arbejdet har givet mig’

15. apr 2021, 14:53
Bente Saabye har fundet glæde ved sit arbejde som fleksjobber hos Fakta i Svendborg. Nu er en ekstrabevilling givet til et projekt, der vil starte et nyt efteruddannelsestilbud til fleksjobbere, hvis jobsituation er særlig udsat på grund af coronakrisen.

De fleste på arbejdsmarkedet har nok i løbet af det seneste års coronakrise på et tidspunkt tænkt, om deres arbejde eller indkomst var sikret. Det gælder også for de 92.000 fleksjobbere i Danmark.

Nu vil et nyt intiativ skabe et særligt efteruddannelsestilbud, der retter sig mod borgere, som allerede er i fleksjob, men er ekstra udsatte på deres jobsituationen grundet coronapandemien. Tilbuddet finansieres igennem ekstra midler, der kommer fra EU's Socialfond. 

LÆS OGSÅ: Trods udskældt reform: Mange flere på førtidspension

Bag initiativet står uddannelseninstitutionen Tietgen og den socialøkonomiske virksomhed VirksomhedsPorten A/S.

- Jeg kan få tårer i øjnene over den livskvalitet, arbejdet har givet mig. Jeg var på lykkepiller på grund af en depression, men al medicin er nu smidt væk. Jobbet er simpelthen det bedste, der er sket for mig i mange år.
Bente Saabye, fleksjobber

En af dem, der er glad for sit arbejde som fleksjobber, er Bente Saabye, der arbejder i Fakta på Nyborgvej i Svendborg.

- Jeg kan få tårer i øjnene over den livskvalitet, arbejdet har givet mig. Jeg var på lykkepiller på grund af en depression, men al medicin er nu smidt væk. Jobbet er simpelthen det bedste, der er sket for mig i mange år, siger Bente Saabye.

Mange fleksjobbere har undet covid-19 følt sig pressede. Det bekræfter Anette Lykke Jensen, der er chefkonsulent for projekter hos Tietgen.

- En del er afskediget eller hjemsendt, og mange oplever, at de sidder langt ude på grenen og spørger sig selv: Kan jeg fastholde mit job, nu da det går så skidt?, siger Anette Lykke Jensen og fortæller, at også virksomhederne har bekymringer.

- De har ikke lyst til at afskedige deres fleksjobbere, for mange af de partnervirksomheder, vi arbejder med, køber ind på inklusionstanken og vil gå vil gå meget langt for at sikre fleksjobberes job.

Årets medarbejder

Alle hverdage tager den 62-årige Bente Saabye på job, hvor hun ivrigt bemander kassen i Fakta to timer dagligt.

- Når jeg sidder ved kassen, er jeg 120 procent på, men det kan jeg ikke gøre længere i en hel dag. Tro mig, jeg ville gerne have nogle flere timer, men det kan jeg ikke, siger Bente Saabye, der grundet kronisk sygdom med diskusprolaps i nakken og i lænden ikke kan varetage jobbet i en almindelig 37-timers arbejdsuge.

Men til trods for de få timer, så har Bente Saabye gjort et tydeligt indtryk hos Fakta. Så stort et indtryk, at hun sidste år blev kåret til årets medarbejder i hele koncernen.

Og hvis det står til Bente Saabye, stopper hun ikke i Fakta foreløbigt.

- Står det til mig, fortsætter jeg indtil pensionen, siger Bente Saabye. Spurgt ind til det nye initiativ om efteruddannelse til særligt udsatte fleksjobbere, kalder hun det "en supergod idé".

LÆS OGSÅ: Lettere at få fleksjobbere i arbejde uden indledende praktik

- Og jeg siger ikke nej til efteruddannelse, fordi der efterhånden begynder at være ting på arbejdet, som jeg gerne vil vide noget mere om, siger Bente Saabye.

Flere midler til efteruddannelse

Bente Saabye blev igennem socialfondsprojektet "VirksomhedsPorten - Porten til Arbejdsmarkedet" forberedt til jobbet i Fakta. Bag projektet står uddannelseninstitutionen Tietgen og den socialøkonomiske virksomhed VirksomhedsPorten A/S.

De har siden 2016 arbejdet med at få borgere på kantet af arbejdsmarkedet i praktikforløb, fleksjob og ordinære jobs.

Projektet vil nu til at skabe et efteruddannelsestilbud, der er særligt rettet til borgere, der allerede er i fleksjob, men særligt udsatte pga Corona. Det har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse givet en ekstra bevilling på i alt 6 mio. kr.