Fleksibel efterløn er bedre end at fjerne den

25. jan 2011, 22:45
Mange seniorer er ikke nedslidte men trætte og med led, der knager. Derfor bør de udnytte fleksibel efterløn, anbefaler forskere.

Hvis regeringen afskaffer efterlønnen og hæver pensionsalderen, fjerner den også en af de mest oplagte måder at få danskerne til at blive længere på jobbet.

For den nuværende efterlønsordning giver nemlig mulighed for at gå på nedsat arbejdstid suppleret med efterløn. Den såkaldte fleksible efterløn er en løsning, som bør udnyttes i langt højere grad end i dag - frem for at afskaffe efterlønnen.

Sådan lyder anbefalingen fra seniorforsker Vilhelm Borg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Han forsker i mentalt helbred, sygefravær og tilbagevenden til arbejdet - og har sammen med andre forskere siden 2006 gennemført flere undersøgelser blandt social- og sundhedsassistenter i en række kommuner.

”De fleste af de sosu-assistenter, der selv vælger at gå på efterløn, er ikke egentligt nedslidte,” lyder hans opsigtsvækkende konklusion i en artikel i Magasinet Arbejdsmiljø, som udkommer i dag.

Undervurderet løsning

Det betyder, at denne gruppe ikke kan regne med førtidspension i stedet for efterløn. Men de er heller ikke i stand til at passe et fuldtidsarbejde.

”De har et højere sygefravær end de andre og vurderer selv, de har et dårligt helbred. Det kan dreje sig om træthed, mangel på energi, søvnbesvær og problemer med muskler og led, siger Vilhelm Borg.

Overlæge på Bispebjerg Hospitals arbejdsmedicinske klinik Bo Netterstrøm er helt enig: Fleksibel efterløn er en undervurderet løsning.
"Mange af dem, der går på efterløn, orker ikke jobbet mere, de er trætte, men træthed er ikke det samme som nedslidning," siger han til Avisen.dk.

Der er mere tilbage i dem, fortæller Netterstrøm.

"Men der er behov for, at arbejdsgiverne tilbyder dem opgaver og arbejdstider, der passer til folk over 60, som ikke orker fuld tid," siger han.

Et par års pause hjælper

Vilhelm Borg fortæller, at de sosu-assistenter, der går på efterløn, får det ligeså godt som andre efter et par års pause fra arbejdsmarkedet.

”De kunne være blevet i arbejde, hvis arbejdet var blevet tilpasset deres situation med den fleksible efterløn, siger Vilhelm Borg.

FOA’s A-kasse anslår, at kun 800 af de 15.400 af deres medlemmer, som er på efterløn, bruger muligheden for fleksibel efterløn.

Under ti procent

Morten Kaspersen, der er formand i A-kassernes Samvirke, er meget positiv.

Han fortæller, at under ti procent benytter sig af de fleksible dele af efterlønnen.

"Inden man taler om at afskaffe efterlønnen, synes jeg, man skal tænke mere i disse muligheder," siger han.

Også han appellerer til, at private og offentlige arbejdsgivere får øjnene op for den fleksible efterløn.


Læs artikel: Lise er både i arbejde og på efterløn