SÅ ER DEN GAL IGEN!: Fitness World anklages igen for lønfusk

14. dec 2010
Fitnessgiganten samarbejder med holdingselskaber, der omgår danske overenskomster. Resultat. Ansatte bliver snydt for løn.

Fitnessgiganten Fitness World var i sommer udsat for blokade, fordi kæden ikke havde tegnet overenskomster med firmaer, som hyrede polske håndværkere.

Dengang lovede direktøren i Fitness World, Per Lyngbak Nielsen, at det skulle være slut med at underbetale polske håndværkere, men nu er den gal igen.

Fitness World anklages nu for at samarbejde med en række underentrepenører med direkte tilknytning til fitnesskæden, som underbetaler og snyder polakker for løn.

'Det er plumråddent'

Det gik senest ud over fire polakker, der var ansat til at udføre håndværkerarbejde hos Fitness World i Valby, Hundige og Århus. De er netop i sidste måned blevet tilkendt en efterbetaling på knap 100.000 kroner.

"På overfladen er det helt fint, men når man kigger under den, viser det sig, at Fitness World er plumrådden," siger Bo Rosschou, som er formand i Malernes Fagforening i København.

De fire polakker kontaktede Malernes Fagforening, da de blev sendt hjem til Polen uden at have fået deres løn. Det fremgår af referatet fra et mæglingsmøde mellem parterne.

Polakkerne blev, ifølge Malernes Fagforening, truet med, at det ville få konsekvenser, hvis de kontaktede en fagforening for at få deres penge, men det valgte de altså at gøre alligevel.

"Det ligner en mafiaagtig virksomhed. Det er en slavemåde at behandle sine ansatte på," siger Bo Rosschou.

Direkte forbindelse til Fitness World

Fitness World benytter sig af hovedentrepenøren, JMJ Byggeservice APS, til byggearbejde i forbindelse med opførslen af nye centre og renovering af gamle.

JMJ Byggeservice blev oprettet i september måned i år, kun to måneder efter sommerens blokadekrise i Fitness World.

Direktøren for selskabet, Jim Jørgensen, har direkte tilknytning til Fitness World. Han ejer nemlig en stor del af aktierne i Fitness World's afdelinger i Korsør, Roskilde, Greve og Nykøbing.

"JMJ hyrer på vegne af Fitness World. Det er stråmandsarbejde," siger Bo Rosschou.

FW: Det beror på en misforståelse

Det mener Fitness World dog ikke, at det er.

"Jim Jørgensen er ansat som enhver anden ville være det," siger udviklingsdirektør i Fitness World, Jens Andersen.

Til gengæld mener kæden, at det hele beror på en misforståelse, da lønnen angiveligt skulle være overført til en forkert konto.

"Det er en storm i et glas vand. Der er tale om simpel misforståelse," mener Jens Andersen.

Men den køber Bo Rosschou ikke.

Fitness Worlds underentrepenør oplyste under mæglingsmødet, at lønnen var blevet udbetalt til polakkerne, blot til en forkert konto. Bo Rosschou forlangte dokumentation af dette.

Dokumentationen i form af lønudskrifter viste, at der ikke var overført penge til de polske håndværkere. Til gengæld var der blevet overført penge til underentrepenørens eget firma.

Ingen konsekvenser

Direktør i Fitness World, Per Lyngbak Nielsen, står fast ved,  at det skal være slut med at underbetale polske håndværkere. Det er der ikke ændret et komma ved, siger han.

"Hvis underentrepenøren har underbetalt og lavet en fejl, er det på ingen måde med vores accept, og det vil jeg ikke finde mig i," siger Per Lyngbak Nielsen.

Da Avisen.dk spørger, om det så vil få konsekvenser fremadrettet, er Per Lyngbak Nielsen mere afvigende.

"Jeg tager for givet, at dem Fitness World handler med, overholder indgåede aftaler," siger han.

 

 

 

 

.

 

 

Sådan fungerer det
  1. Fitness World skal som bygherre og øverste led i kæden bruge en hovedentrepenør til udførsel af forskellige opgaver.
  2. Fitness World benytter sig af JMJ Byggeservice som hovedentrepenør. JMJ har direkte forbindelse til Fitness World.
  3. JMJ hyrer firmaet Jack til at varetage alle ansættelser af polske håndværkere.

Det er firmaet Jack, der hæfter for underbetalingen på arbejdet hos Fitness World. En efterbetaling er kun mulig, fordi begge firmaer er medlem af Dansk Byggeri.