Fiskestangen ofres for det perfekte liv

2. aug 2011
Familieliv og kometkarriere lever ikke meget plads til sociale fritidsinteresser med mindre det handler om børn.

Det er en krævende cocktail at være præmieforælder og karrieresucces på en og samme tid.

Skal man samtidig passe sin maratontræning, levner programmet ikke plads til badminton, træning af miniputterne eller en fisketur med naboen i weekenden.

Som Avisen.dk skrev forleden, kniber det med opbakningen til sociale aktiviteter med kollegerne uden for arbejdstid. Størstedelen af de adspurgte i en meningsmåling finder aldrig eller sjældent tid til en fyraftensøl eller firmafodbold.

Men også i fritiden er det svært at finde plads til fritidsinteresser, der ikke handler om familien.

"Både arbejde og fritiden med familien fylder mere i dag end tidligere, og det skaber nogle andre rammer for, hvordan vi bruger fritiden," siger Lars Torpe, der er lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Naboen, hvem er han?

Målt på antallet af frivillige og deltagere lever Foreningsdanmark i bedste velgående, forklarer Lars Torpe, der har forsket i danskernes deltagelse i foreningslivet.

"Men forældre i dag bruger meget tid på deres børn, som trækker forældrene med ind i frivilligt arbejde. Så man kan have en formodning om, at voksne bruger mindre tid på egne interesser og mere tid på deres børns," vurderer han.

Bjarne Ibsen forsker i idræt og foreningsliv ved Syddansk Universitet. Ifølge professoren er det ikke længere givet, at man deltager i fællesskaber hverken på jobbet eller i lokalområdet.

"Tidligere var vores liv meget knyttet til vores kolleger og det sted, hvor vi bor. I dag kan du sagtens bo i et område uden at have det mindste til fælles med naboerne. Det afspejler sig også i fællesskaberne omkring de lokale idrætsforeninger. Idræt handler i højere grad om motion og i mindre grad om fællesskab," forklarer han.

Bjarne Ibsen finder dog ingen grund til at begræde, at flere skifter torsdagsbridge i forsamlingshuset ud med netpoker, eller at et fitnesskort erstatter to faste træningsaftener ugentligt på det lokale fodboldhold.

Fodboldnostalgi

"Der er alt for meget nostalgi omkring foreningslivet i gamle dage, hvor hele lokalområdet mødte op til en fodboldkamp for enten at spille eller heppe, og hvor kampen altid var efterfulgt af en festlig tredje halvleg,"siger han, og fortsætter:

"Fællesskabet er ikke truet, men det ændrer meget karakter. Og lige som vi er blevet mere målrettede i vores krav til job og familieliv, vælger vi også vores fællesskaber mere målrettet."

Der er dog god grund til at sørge for, at vi fylder vores liv med andet end karriere og isoleret familieliv.

"Et samfund kan ikke fungere, uden at der er en udstrakt grad af tillid mellem borgerne. Og den tillid næres i høj grad gennem det frivillige foreningsliv," siger Bjarne Ibsen.