Fisk, fred eller fodnus? Hjælp din ledige ven

11. maj 2013, 06:01
Ved du ikke helt, hvordan du skal reagere, hvis en ven eller et familiemedlem pludselig har fået fyresedlen? Her er syv gode råd.

Støtte fra venner og familie kan gøre en verden til forskel, hvis man har mistet jobbet.

En ny undersøgelse viser, at arbejdsløshed går ud over venskaber og familieforhold for hver tredje ledige.

Den fyrede selv har ofte ikke overskuddet til at tage kontakt, eller er måske flov. Derfor er det en god idé som ven eller familiemedlem at tage initiativet i stedet for blot at tænke, at den ledige trænger til fred.

Psykolog Rikke Høgsted giver her en række gode råd til, hvordan du er en god kammerat for en fyret. Rådene stammer fra bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job", der udkom i sidste måned.

1. Tag kontakt

Og lad dig ikke bare uden videre afvise. Sig, at du forstår, at han eller hun gerne vil være alene, men at du alligevel synes, I skal tage en øl, en kop kaffe, en fisketur eller lignende og snakke sammen. Du kan også tilbyde bare at komme forbi og se en film eller lave mad sammen.

2. Spørg direkte og konkret

Vær ikke bange for at spørge ind. "Hvad skete der?", "Hvad gjorde du så?" og den slags konkrete spørgsmål er tit gode.

3. Lyt uden at komme med gode råd

I første omgang har din ven bare brug for at sunde sig og fortælle. Lyt som en ven, ikke som en dommer, rådgiver eller erhvervsvejleder. Gem de gode råd til senere.

4. Acceptér den andens følelser

Uanset om din ven føler skyld, vrede, sorg eller noget fjerde, så acceptér det og tag følelserne alvorligt, også selvom du måske ville reagere anderledes. Ellers risikerer du, at han eller hun får oplevelsen af, at følelserne ikke er berettiget, og derfor holder dem for sig selv.

5. Hjælp din ven med at slå koldt vand i blodet

Det kan være en naturlig reaktion på en fyring at have lyst til at ændre en hel masse. Men i den situation er man sjældent i stand til at tage langsigtede beslutninger. Så hjælp din ven med at slå koldt vand i blodet og holde begge ben på jorden, inden han eller hun kaster sig ud i at sælge huset, blive skilt eller lignende.

6. Tilbyd praktisk hjælp

Hvis din ven har behov for det, så tilbyd din hjælp med praktiske ting. Men undgå at overtage ansvaret for ham eller hende.

7. Undervurdér aldrig situationen

Nogle mennesker bliver slået så meget ud af skyld og afmagt, at de ryger helt ned på bunden. Hos nogle er en fyring så slem, at de overvejer selvmord. Hvis du fornemmer, at det er tilfældet, så sørg for, at din ven kommer til læge eller på skadestuen, og at han eller hun ikke er alene. Tilbyd eventuelt at overnatte.