Firmaer kræver løntilskud til rigtige job

21. jul 2011, 11:40
Til samtaler om rigtige job kræver chefer nu, at ansøgere tager løntilskud med sig de første seks måneder. Jobcentrene skal stramme op, mener arbejdsgivere.

Lis Dalsmark havde en rigtig god jobsamtale med renseriet i Aalborg. Men da de skulle til at runde af, forlangte chefen, at hun tog løntilskud med fra kommunen.

”Vi snakkede og gjorde ved, og jeg troede, at nu havde jeg fået mig et job. Men så spurgte de, om jeg kunne tage løntilskud med,” siger 60-årige Lis Dalsmark.

Sådan en betingelse er tilsyneladende ganske udbredt, når arbejdsløse er til jobsamtale. Det fremgår af en rundspørge, Avisen.dk har foretaget blandt 43 af 3F’s a-kasser, der som landets største a-kasse hjælper arbejdsløse murere, tjenere og andre faglærte og ufaglærte.

"Spand vand i hovedet"

74 procent af a-kasserne fortæller, at de ofte eller nogle gange taler med arbejdsløse, der får krav om løntilskud til jobsamtalen, selvom jobbet egentlig er på rigtige vilkår.

”Vi hører om det fra vores medlemmer. Det er som at få en spand vand i hovedet for dem, når de får krav om løntilskud til samtaler om job på almindelige vilkår,” siger Find Poulsen, a-kasseleder i 3F Silkeborg.

Det samme fortæller en række arbejdsløse på Avisen.dk's gruppe på Facebook.

De seneste to år er private job med løntilskud firedoblet, så flere end 6.000 danskere i dag er i job med støtte fra staten.

”Vores medlemmers problem er, at der ikke er noget arbejde. Og det kommer der jo ikke ved, at man har tusindvis af folk i løntilskud,” siger Find Poulsen.

Fejl

En rapport fra Aarhus Universitet slog for nylig fast, at løntilskud i private firmaer er en god hjælp til arbejdsløse. Men når arbejdsgivere bruger løntilskud til at få seks måneders gratis arbejdskraft til reelle stillinger, så tæller det med som en succesfuld aktivering.

[pagebreak]

”Det vil male et for pænt billede af privat løntilskud. Vi kender ikke omfanget af det her, så det er svært at vide, hvor meget det betyder,” påpeger Michael Rosholm, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og står bag rapporten.

Arbejdsgiverne i Dansk Erhverv har også kendskab til problemet.

”Jeg har hørt rygter om det, men jeg kender ikke til, at nogle af vores medlemsvirksomheder gør det,” siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Han opfordrer jobcentrene til at være mere kritiske, når de skal afgøre, om job med løntilskud er en god idé.

”Løntilskud er ikke beregnet til at hjælpe virksomhederne ud af krisen, men skal hjælpe ledige i ordinære job,” påpeger Ole Steen Olesen.

Naiv

Lis Dalsmark er i dag gået på efterløn. Hun sagde nej til betingelsen fra renseriet, for to gange tidligere har hun været i job med løntilskud og til slut blevet fyret. Der var alligevel ikke penge til at ansætte hende.

”Man er naiv og håber, at de vil ansætte en. Men man kommer ikke videre fra et lønskudsjob,” siger Lis Dalsmark.