Arkivfoto. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Advarer om dansk forretningsmand: "Det er svindel"

5. jan, 09:35
Firmaer køber CO2-kreditter for at reducere deres CO2-udslip. Men kreditterne er brugt før, og eksperter kalder det klimaskadelig snyd.

Klimakompensation bliver et mere og mere populært værktøj i kampen mod den globale opvarmning. Men man kan ikke være sikker på at få den kompensation, man har betalt for, skriver Politiken Søndag.

Politiken Søndag kan afsløre, at godt 2,5 millioner klimakreditter, som i november 2013 blev annulleret, i dag findes i et register hos et ungarsk firma. Klimakreditterne er allerede én gang blevet solgt med lovning om, at de gjorde noget godt for klimaet, men det ungarske selskab sælger kreditterne til virksomheder, som ønsker at kompensere for deres CO2-udledning. En af de virksomheder er biludlejningsfirmaet Hertz i Ungarn.

- Det betyder, at man har solgt de samme kreditter to gange, siger økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, som er tidligere formand for Klimarådet, til Politiken Søndag.

- Det vil sige, at der er nogen, der har købt kreditterne i den tro, at de har bidraget til at reducere den globale udledning, men det er ikke sket. Det er svindel, siger han til Politiken Søndag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Der findes ingen internationale love eller myndigheder, som regulerer det private marked for klimakreditter.

Men firmaet bag det globale register, hvor kreditterne blev annulleret, og det firma, som har udstedt kreditterne, siger, at det er imod deres regler, når det ungarske selskab sælger kreditterne.

Manden, der i sin tid stod for overdragelsen af de 2,5 millioner klimakreditter til det ungarske firma, er den danske forretningsmand Peter Alexander Lexander, som er gået konkurs med flere selskaber, og direktøren for det ungarske selskab er en tidligere forretningspartner til Peter Lexander.

I sin tid var Peter Lexander med til at undfange selve ideen om at sælge et koncept bygget på klimakreditter, som en ekspert kalder pyramidespilslignende, skriver Politiken Søndag.

Peter Alexander Lexander siger i et interview med Politiken, at han kke ved, om det ungarske selskab og direktør Laszlo Rampasek mod reglerne sælger klimakreditter, som allerede er annulleret.

- Hvis han sælger dem igen, så kan jeg godt forstå, at du siger, at de bliver solgt to gange, men jeg ved det ikke, for jeg følger ikke med i det længere, siger Peter Lexander til Politiken Søndag.