Firmabilen giver klimaet baghjul

12. aug 2010
Sælgere med firmabil vælger en større bil, der sviner mere og kører kortere på literen Det viser en ny undersøgelse, som Business Danmark har lavet

Sælgeren i firmaets Audi træder speederen i bund, kører aggressivt og sviner miljøet til – mens hans kollega i egenejet Toyota Corolla kører noget mere snusfornuftigt.

Brancheorganisationen Business Danmark har undersøgt sælgeres kørevaner. Undersøgelsen viser, at sælgere i egen jobbil ofte vælger en mere miljøvenlig mellemklassebil, mens ansatte med en firmabil skyder en hvid pil efter miljøet og typisk vælger en stor, ny bil. 

Det betyder, at sælgere i en privatejet bil kører 8 procent - eller 1,2 km længere på literen - end kollegaen i en firmaejet bil.

”Når man selv skal betale for en bil, så kører man også mere fornuftigt,” siger formand i Business Danmark, Jens Neustrup Simonsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

>> Se hele Business Danmarks undersøgelse af sælgernes kørevaner her.

Mere miljørigtige biler

En måde at gøre firmabilen mere miljøvenlig er ved at få flere til at vælge en dieselbil. Derfor vil Business Danmark have politikerne til at kigge på, om man kan gøre det mere økonomisk fordelagtigt at vælge en dieselbil som firmabil.

I dag er kun elbiler afgiftsfritaget, men sælgerne har ingen mulighed for at benytte disse biler. Der er ingen økonomisk fordel ved at vælge en dieselbil.

”Dieselbiler kører længere på literen og er dermed også er en gevinst for miljøet. Men når den enkelte skal betale mere for den løsning, som det er i dag, så kan jeg godt forstå, at sælgerne vælger benzinbiler,” fortæller Jens Neustrup Simonsen.

Politikerne uenige

SF er klar til at kigge på problemet.

”Det vil være helt oplagt, at dieselbiler skal være det mest attraktive, når man vælger firmabil. Sådan er det ikke i dag, og det er helt indlysende, at vi gerne vil kigge på, hvad man kan gøre ved de nuværende regler,” fortæller klimaordfører Anne Grete Holmsgaard.

Men hverken Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti er parat til at ændre ved de nuværende regler.

”Folk har ret til selv at bestemme. Det synes jeg ikke, vi skal se på politisk. Det er arbejdsgiverne, der skal sørge for, at deres medarbejdere kører miljøvenligt,” siger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov.