Firma fupper staten: Det er et stort bedrag

18. apr 2011
Den jyske virksomhed JobTeam giver kursister falske og fiktive ansættelseskontrakter, der snyder staten for millioner. Det minder om menneskehandel, mener tidligere kursister.

Vikarbureauet JobTeam annoncerer efter udenlandske medarbejdere, der tilbydes et job i Danmark og et sprogkursus af seks måneders varighed med alt betalt.

Det lyder meget godt, men firmaet fupper ikke kun den udenlandske arbejdskraft. Staten bliver også snydt for millioner.

Det afslører TV2-programmet Operation X mandag aften.

På Skolegade 7 i Esbjerg underviser JobTeam hver dag en række udenlandske kursister i dansk. Kurserne er statsstøttede AMU-kurser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Kursisterne lever under deres ophold i Danmark af den såkaldte VEU-godtgørelse, som man modtager, når man er på AMU-kursus.

Et krav for udbetaling af denne godtgørelse er, at kursisten har en nær tilknytning til det danske arbejdsmarked. Det har de udenlandske kursister ikke umiddelbart, når de ankommer til Danmark.

Operation X anklager i udsendelsen mandag JobTeam for at have bedt kursisterne om at underskrive en falsk ansættelseskontrakt med en virksomhed, de ikke kender.

"Et stort bedrag"

En række tyskere, der har været under virksomhedens vinger, har i dag hverken et sted at bo eller indkomst, fordi de forlod alt i Tyskland.

"JobTeam er et stort bedrag. Det minder om menneskehandel," siger en af tyskerne i udsendelsen mandag.

Når tyskerne ender på danskkursus hos JobTeam, modtager virksomheden millioner fra den danske stat, da der er indgået en ansættelseskontrakt med en virksomhed.

Men ansættelseskontrakten bliver brudt, når kurset slutter. På den måde får kursisten intet job, men JobTeam indkasserer hele godtgørelsen fra staten.

Jobteam har ikke ønsket at tale med Avisen.dk. Men firmaet henviser til sin hjemmeside, hvor JobTeam skriver, at Operation X udsætter firmaet for falske anklager, da virksomheden kun har har haft kursister med gyldige ansættelseskontrakter.

Blandt de virksomheder, der ansætter kursister på fiktive kontrakter, er Silkeborg-virksomheden Rustic & Tangsø.

Personen, som på papiret er ansat i Rustic & Tangsø, har ifølge Operation X aldrig været i kontakt med virksomheden, modtaget løn eller udført arbejde.

Du kan se en anonymiseret ansættelses- og opsigelsesaftale her.

De fiktive kontrakter er grundlaget for den uberettigede udbetaling af VEU-godtgørelse.

"Der er ikke nogle fiktive kontrakter, men ellers har jeg ingen kommentarer", siger en kvinde fra virksomheden, der ikke vil oplyse sit navn til Avisen.dk