Nikolay Argirow fra Bulgarien, som har været i Danmark i ni år, er meget tilfreds med danske løn- og arbejdsforhold. Foto: Ivan Mynster

Ny måling: Danskerne brokker sig over lønnen

20. jan 2020, 08:00
Næsten fire ud af ti danskere er ikke tilfredse med deres løn, viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for A4 Arbejdsliv.

Det er langt fra alle, som føler, at de får nok i lønningsposen.

Næsten fire ud af ti danskere mener, at deres løn er for lav, viser en måling, der er foretaget af analyseinstittuttet Wilke for A4 Arbejdsliv. Samlet set svarer 38,6 procent af respondenterne nej til, om de er tilfredse med deres løn, mens 54,3 procent giver udtryk for det modsatte. 

Tallene kommer bag på Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.  

- Det er en høj andel af utilfredse. Hvis man permanent er utilfreds med sin løn, skal man gøre noget ved det i stedet for at gå og være utilfreds. For lønnen laver jo ikke sig selv om. Så det undrer mig lidt, siger hun.

Ifølge forbrugerøkonomen kan lønforhold være ugennemskuelige, fordi man ikke altid ved, hvad ens kolleger tjener. Hun forklarer, at det ofte er et tabubelagt emne at spørge om andre personers løn. Og at de i nogle tilfælde ikke vil oplyse det, fordi de mener, at det er en privat sag. 

LÆS OGSÅ: Løn er et større tabu end sex og arbejdsgiverne tjener penge på det

- Nogle kan derfor godt gå rundt og være utilfredse på et forkert grundlag, fordi man går og tænker, at alle andre garanteret får mere end en selv. Det kan sagtens være, at antagelsen om, at andre får mere i løn end en selv, er forkert. Hvis man havde den viden, kunne det godt være, at man var mere tilfreds med sin løn, siger Ann Lehmann Erichsen og fortsætter:

- Ofte tror man, at andre har bedre vilkår end en selv, fordi græsset altid er grønnere på den anden side.

Mest tilfredshed blandt de ældre aldersgrupper 

Det fremgår også af målingen, at yngre aldersgrupper er markant mindre tilfredse med deres løn end de ældre grupper. Hvis man ser på gruppen i alderen fra 18 til 49 år har cirka hver anden svaret ja til spørgsmålet om, hvorvidt de er tilfredse med deres løn.

Et andet billede tegner sig dog, hvis man ser på grupperne i alderen fra 50 år og op. Hos de 50- til 59-årige giver 61 procent udtryk for, at de er tilfredse med deres løn, mens tallet er 68 procent for personer i alderen fra 60 til 69 år.

Men den forskel overrasker ikke Ann Lehmann Erichsen. 

- Den ene faktor er, at man typisk har en højere løn, når man er ældre. Den anden faktor er, at man bliver mere realistisk med årene. Den meget høje grad af utilfredshed blandt unge kan skyldes, at man ofte er relativt nyuddannet og mener, at man har slugt alverdens viden. De føler nogle gange, at de meget mere værd end det, som de får. Det er meget logisk, at det er sådan, siger hun. 

Kigger man nærmere på respondenternes politiske holdninger, er dem, som stemmer på De Radikale eller på Det Konservative Folkeparti, mest tilfredse med deres løn – det gælder for cirka 7 ud af 10.

LÆS OGSÅ: Ulighed handler også om at kunne hente tidligt i vuggestuen

- Det kan hænge sammen med, at vælgere fra de to partier har en højere indtægt end andre grupper. Hvis man har en høj løn, er der ikke så meget at være utilfreds med. Man kan selvfølgelig godt være utilfreds, men der er større sandsynlighed for, at man er tilfreds med sin løn, siger Ann Lehmann Erichsen.

- Det kan også hænge sammen med, at man har større indflydelse på sit arbejde, eller er mere glad for det, man laver, siger hun.

Vælgere på venstrefløjen er mest utilfredse

Hos Dansk Folkepartis vælgere er tilfredsheden også stor, da 68 procent svarer, at de er tilfredse med størrelsen på deres lønningspose. 

- Det er et borgerligt parti, som nok er mindre interesseret i sådan noget med fagbevægelse og løndannelse. Det er måske ikke lige de dagsordener, som optager dem så meget, siger forbrugerøkonomen. 

I den anden ende af skalaen finder man SF's og Enhedslistens vælgere, hvor cirka fire ud af ti er tilfredse med deres løn. Det kan ifølge Ann Lehmann Erichsen forklares med, at en større andel af vælgere på venstrefløjen er ansat i den offentlige sektor. 

- Hvis man er ansat i det offentlige, hvor lønnen er lavere, er der større sandsynlighed for, at man er utilfreds med sin løn, siger hun.

- De offentligt ansatte har ikke så mange muligheder for at få mere i løn. De føler, at de løber meget hurtigere, end de burde, men at det slet ikke bliver belønnet. Så det kan også hænge sammen med, hvor man arbejder henne.  

LÆS OGSÅ: Indsamler el-løbehjul til 58 kroner i timen: Politikere forargede men magtesløse
     

 

Lars Wirenfeldt 50 år, lagerarbejder, Horsens. Foto: Ivan Mynster

- Jeg er tilfreds med den løn, som jeg får udbetalt, selvom den godt kunne være bedre. Min løn ligger på noget i stil med 156 kroner i timen, hvilket svarer til en udbetaling omkring 18.000 kroner efter skat. Men ens løn afhænger af ens kvalifikationer, og hvad man kan.   

- I de seneste otte til ni år har jeg haft job som lagerarbejder, hvor jeg er steget i løn gennem tiden. Så den er blevet bedre med årene. Jeg har tidligere haft job som chauffør, hvor jeg ikke følte, at min løn var høj nok.

Tina Sørensen 51 år, mobility-specialist, Taastrup. Foto: Ivan Mynster

- Jeg arbejder med international personskat og social sikring for mennesker. Det drejer om at flytte ressourcer over landegrænser, når folk fra Italien for eksempel skal arbejde i England, eller når danskere skal arbejde i Sverige. Så er der en masse ting omkring skat og social sikring, der skal være i orden.

- Mit job er at sørge for, at vi som arbejdsgivere overholder reglerne, og at ingeniørerne kan passe deres arbejde og ikke skal bokse med skattemyndigheder og alt muligt andet. Jeg er meget tilfreds med den løn, som jeg får udbetalt.

Isabella Askov 19 år, arbejder i slikbutik, København. Foto: Ivan Mynster

- Jeg har haft jobbet som ansat i en slikbutik i Magasin i tre måneder. Min timeløn er på 115 kroner i timen, hvilket er rimeligt minimumsagtigt. Men i forhold til det arbejde, jeg laver, som ikke er super hårdt eller krævende, er det okay. Jeg er ved at finde ud af, hvad jeg gerne vil arbejde med på længere sigt.

- Selvfølgelig vil jeg gerne tjene gode penge, men jeg har også lidt truffet en beslutning om, at det ikke skal være det afgørende. Jeg tror ikke, at jeg bliver tilfreds, hvis pengene er min eneste drivkraft.

Nikolay Argirow 40 år, vinduespudser, Helsingør. Foto: Ivan Mynster

- Jeg kan ikke fortælle, hvor meget jeg får i løn, men jeg er meget tilfreds med min løn. Det er hårdt arbejde, men det er også gode penge. For ni år siden kom jeg til Danmark fra Bulgarien. Jeg har ikke haft nogle job i Danmark, hvor jeg ikke har været tilfreds med min løn.

- Systemet fungerer i Danmark, og der er gode arbejdsforhold. Hvis man har lyst til at arbejde, så er der nok at lave. Jeg vil anbefale andre at tage til Danmark for at arbejde, hvis de vil have et bedre liv og er klar til at arbejde hårdt.