Fire gange på samme jobkursus

31. maj 2010
Jørgen blev sendt fire gange på samme jobkursus. I alt et halvt år bag en computer. Jobcenter mener, det er helt efter bogen.

På kurset havde de slettet syv-kabale på computerne, for at de mange ledige ikke blev distraheret fra den målrettede jobsøgning.

For den 51-årige salgskonsulent Jørgen Simonsen var det fjerde gang, Jobcenter Århus havde sendt ham på samme jobsøgningskursus. De første tre kurser varede hver fire uger, men denne gang skulle han bruge 13 uger på igen at lære at lave et CV og en ansøgning. Men altså ikke spille syv-kabale.

”Den eneste forskel på de kurser og en børnehave er, at vi ikke skulle have en flyverdragt på. Det var en ren pasningsordning,” siger Jørgen Simonsen.

”Spild af tid”

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Jørgen Simonsen har arbejdet indenfor detail-branchen uafbrudt, siden han var 19 år. For tre år siden blev han arbejdsløs for første gang i sit liv. Hjælpen fra jobcentret var at sende ham på samme slags jobsøgningskursus fire gange i træk.

”Det første kursus fik jeg meget ud af, men de tre andre var simpelthen spild af tid,” forklarer Jørgen Simonsen, der i alt har sendt 250 jobansøgninger, uden at det gav pote. Cirka hver tredje virksomhed svarer. Resten lader aldrig høre fra sig.

Kurserne bliver også kaldt CV-kurser eller computer-kurser, fordi programmet for de ledige typisk er hjælp til at lave et CV og en god ansøgning. Og så skal de ellers sidde ved computeren og søge efter arbejde 37 timer om ugen i 4-13 uger.

”Det var nytteløst. Udbyttet af kurserne var lig nul. Jeg brugte det meste af tiden på at læse artikler på nettet,” fortæller Jørgen Simonsen.

Bankede i bordet

Da jobcentret i Århus kort før jul bestemte, at Jørgen skulle på det fjerde jobsøgningskursus, denne gang i 13 uger, indvendte han, at han ikke troede, at han kunne lære så meget mere

Det har tilsyneladende ikke hjulpet, lød svaret fra sagsbehandleren.

”Og jeg kunne jo ikke sige nej, så ville de tage mine dagpenge fra mig,” påpeger Jørgen Simonsen.

Efter det fjerde tvivlsomme kursus, besluttede Jørgen Simonsen sig for at banke i bordet nede på jobcentret. Nu måtte det være nok. De måtte stoppe med den meningsløse aktivering, mente han.

Det hjalp. Nu har han fået en uges kursus i at køre truck, så hans jobchancer i detail-branchen bliver en anelse bedre. Men han ærgrer sig over, at han har spildt så meget tid på jobkurserne.

”Jobcentret tager ikke hånd om os. For dem gælder det kun om at få os gemt væk,” siger Jørgen Simonsen.

”Mange får job bagefter”

Da Avisen.dk ringer til chef for Jobcenter Århus, Christian Schacht-Magnussen, har han ikke lyst til at svare på kritikken i den konkrete sag. Selvom Jørgen Simonsen har givet ham en såkaldt fuldmagt til at udtale sig om sagen.

Christian Schacht-Magnussen siger dog, at det sagtens kan gavne ledige at komme på flere jobsøgningskurser.

“Der er masser andre, der også kommer på flere jobsøgningskurser, og rigtig mange får job også job bagefter. Om det så er efter det første, det andet, det tredje eller det fjerde, det varierer utrolig meget,” udtaler jobcenterchefen.

4 x jobkursus
  • April 2008: 4 uger hos Mercuri Urval
  • Oktober 2008: 4 uger hos AS3
  • April 2009: 4 uger hos karrierecoach
  • December 2009: 13 uger hos AS3