Udenrigsminister Jeppe Kofod giver status om om fælles evakuering fra Wuhan, Kina. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hjemvendte danskere fri for coronavirus

31. jan, 09:03
De første danskere er på vej hjem med fly fra Wuhan i Kina til Europa efter udbrud af coronavirus.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sidder fire danskere i et fly på vej fra storbyen Wuhan i Kina, hvor der er udbrud af coronavirus, til Europa. Det oplyser han til TV2 News, og han bekræfter det i et skriftligt svar til Ritzau.

- De første borgere er nu på vej hjem fra Hubei-provinsen i Kina, skriver Jeppe Kofod.

- Jeg er meget glad for, at der allerede nu ses konkrete resultater af beslutningen om at sende et udrykkerhold fra ambassaden i Beijing til Wuhan for at hjælpe de berørte borgere hjem.

Flyet har i første omgang kurs mod et andet europæisk land, men de fire danskere forventes til Danmark i løbet af eftermiddagen.

- Borgerne er blevet fløjet ud i tæt samarbejde med Storbritannien og Spanien. De forventes at mellemlande i et europæisk land senere i dag og vil herfra blive fløjet videre med et af forsvarets fly til Danmark, forklarer Jeppe Kofod.

- Derudover vil jeg gerne kvittere for et meget tæt og godt samarbejde mellem Udenrigsministeriet og andre danske myndigheder om denne vanskelige opgave.

- Det gælder ikke mindst Forsvaret – som blandt andet har stillet fly til rådighed – og selvfølgelig sundhedsmyndighederne, som vil have ansvar for modtagelsen af borgerne i Danmark.

Storbritannien har fredag sat gang i en evakuering af egne borgere fra Wuhan.

Fredag morgen dansk tid oplyste den britiske regering, at et fly med 83 britiske statsborgere og 27 borgere fra andre lande var taget fra Wuhan. Det står ikke klart, om det er det fly, som danskerne befinder sig på.

Det er dog oplyst, at når danskerne lander i Europa vil Forsvaret flyve dem det sidste stykke hjem til Danmark.

Ifølge TV2 News er der tale om et fly, der ifølge flyovervågningstjenesten Flightradar24 har kurs mod en britisk lufthavn.

Vestlige lande er begyndt at flyve borgere ud af Wuhan i Kina efter et udbrud af coronavirus, der har kostet mere end 200 livet. Mere end 9000 er smittet.

Flere luftfartsselskaber - herunder SAS - har stoppet alle rejser til Kina på grund af virusudbruddet.

/ritzau/