20200914-125518-L-1920x1280we
- Jeg håber og tror på, at både eftersynet samt de afsatte midler til forskning på området kan gøre os bedre i stand til at sige, hvad det måtte have af effekter for vores økonomi, hvis vi eksempelvis investerer en milliard kroner i konkrete tiltag, som løfter kvaliteten i folkeskolen eller i daginstitutionerne, siger finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kritik af Finansministeriets regnemodeller: Nu skal de til eftersyn

5. okt 2020, 10:59
Regnemetoder er afgørende for, hvordan politikerne prioriterer milliarder af kroner. Eftersyn begynder i 2021.

Finansministeriets udskældte regnemodeller skal til eftersyn hos de økonomiske vismænd.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriets regnemodeller, som i årevis fra især dele af rød blok er blevet kritiseret for at ramme skævt, skal stå på det "bedst mulige faglige grundlag og afspejle den tilgængelige viden", lyder det.

Regnemodellerne er afgørende for, hvordan politikerne hvert år forhandler om og prioriterer milliarder af kroner.

- For vi skal sikre os, at den store regnemaskine er opdateret - velsmurt og fintunet - så den giver os de bedst mulige forudsætninger for at vurdere effekterne af politiske tiltag.

- Og dermed det bedst mulige grundlag for at træffe kloge beslutninger. Eftersynet er et element i indsatsen for at blive bedre til at regne på effekterne af de investeringer, som vi gør i velfærd og uddannelse, skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.

Formandskabet for De Økonomiske Råd med overvismand Carl-Johan Dalgaard i spidsen får til opgave at lave et uafhængigt eftersyn af ministeriernes regnemodeller. Arbejdet går i gang i februar 2021.

Wammen peger desuden på, at regeringen har afsat midler til forskning. Den skal sikre ny viden om effekterne af velfærdsinvesteringer.

- Jeg håber og tror på, at både eftersynet samt de afsatte midler til forskning på området kan gøre os bedre i stand til at sige, hvad det måtte have af effekter for vores økonomi, hvis vi eksempelvis investerer en milliard kroner i konkrete tiltag, som løfter kvaliteten i folkeskolen eller i daginstitutionerne, siger Wammen.

Der er ifølge pressemeddelelsen afsat 1,9 millioner kroner til at styrke vismændene, hvilket svarer til to årsværk og to studentermedhjælpere.

Enhedslisten - og ikke mindst partiets finansordfører Rune Lund - har længe haft et horn i siden, når det gælder den måde, som Finansministeriets regnemodeller fungerer på.

- Det er rigtigt godt, at vi får et gennemsyn af Finansministeriets politiske regnemaskine. Men det, Nicolai Wammen kommer med her, er både for lidt og for langsomt.

- Vi havde ønsket os en decideret kommission, der på et år kunne have kigget dette her ordentligt efter. At afsætte to årsværk er at sige, at det kommer til at tage lang, lang tid, siger han.

Sidst i september fortalte Statsministeriet, at man vil ansætte tre-fem personer i en økonomisk afdeling og en departementsråd for økonomisk politik. Det blev set som en modvægt til embedsværket og modellerne i Finansministeriet.

Sammen med et uafhængigt syn af regnemodellerne kalder Rune Lund det for "en begyndelse".

- Det er trods alt en begyndelse. Vi har brug for nogle regnemodeller, der regner rigtigt, hviler på evidens og afspejler virkeligheden. Det gør de ikke lige nu, siger han.

/ritzau/