Finanskrise kan forværre influenzaepidemi

12. nov 2009
Flere går på arbejde syge, fordi de vil hjælpe kolleger eller frygter fyring. I stedet risikerer de at sprede smitten.

Syv ud af ti danskere går mindst en gang om året på arbejde, selvom de er syge. Det kan lægge de danske arbejdspladser ned med influenza.

Det viser en undersøgelse, professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen lavede sidste år.

Når de slæbte sig på arbejde skyldtes det arbejde, der hober sig op, og hensynet til kolleger, kunder og klienter. Men også tab af løn og angsten for fyring talte.

Frygt for fyring

Det sidste kan blive endnu værre på grund af finanskrisen.

"Vi har set at sygefraværet voksede, da konjunkturerne blev bedre, og det er derfor muligt, at vi vil se sygefraværet falde igen nu, hvor konjunkturerne er blevet dårligere. En sådan udvikling kan både tænkes at hænge sammen med, at det gennemgående er medarbejdere med et højt fravær, som bliver afskediget, og at medarbejderne rykker deres grænse for, hvornår de er for syge til at gå på arbejde," siger seniorforsker Jan Høgelund fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI”.

I Dansk Erhverv anbefaler seniorkonsulent Ulrik Schultz Brix, at cheferne melder virksomhedens holdning direkte ud til medarbejderne:

"Sig til medarbejderne: Bliv hjemme når I er syge, og kom så tilbage så snart I har det godt igen, for ellers lægger vi hele virksomheden ned," siger han.

Chefen er rollemodel

Han peger på, at chefen selv lægger linjen for, hvornår man er syg ved sin egen opførsel.

"Det er et spørgsmål om kulturen i virksomheden, og her er cheferne  rollemodeller. Er man hjemme, når man er lidt snottet, eller kommer man selvom man har feber? Det er meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed," siger han.

Else Smith, chef for Sundhedsstyrelsens center for forebyggelse, er ikke i tvivl om, hvordan både ansatte og chefer skal forholde sig, når influenzaen bryder ud på arbejdspladsen.

"Man gør ikke noget godt ved at møde op syg og smitte sine kolleger. Så er man jo lige vidt på arbejdspladsen. Vores anbefaling er, at man bliver hjemme, når man er syg," siger hun.

Influenza A

Influenza A smitter særligt i de første dage af sygdommen, når symptomerne som feber, ondt i halsen og muskelsmerter bryder frem.

Man er først smittefri igen et døgn efter, man ikke har feber længere.