Fik ødelagt hænderne som 16årig

8. mar 2011
Camilla Chrøis vaskede kundernes hår hver anden eftermiddag i lidt over et år. Hun ødelagde sine hænder, før hun nåede at komme i lære som frisør

Frisør var en drøm for Camilla Chrøis, fra hun gik i børnehave. Da hun gik i 10.klasse fik hun fritidsjob som vaskepige hos en frisør. Længere nåede hun aldrig med sin drøm.

Hun fik sine hænder ødelagt på lidt over et år. 

”Jeg vaskede utroligt meget hår på kunder og farvede hår og hjalp til. Jeg var virkelig glad for jobbet. Meningen med arbejdet var også, at jeg snusede til det at blive elev.” 

Camilla Chrøis arbejdede hos frisøren efter skole hver anden dag, og kunne nå at vaske hår på 15-20 kunder på en eftermiddag.

Frisøren sagde, at hun skulle have handsker på, når hun vaskede farve ud, men fortalte ikke noget om, at hun også burde bruge dem, når hun bare vaskede hår med shampoo.

Kunne ikke åbne øjnene

Men en dag tilbød kosmetologen, der lå ovenpå frisøren, at hun kunne få sine øjenvipper farvet gratis.

”Det ville jeg selvfølgelig meget gerne prøve. Men dagen efter begyndte det at svie i øjnene, og jeg slog utroligt meget ud. Til sidst kunne jeg slet ikke åbne øjnene. Det var en rigtig stor allergisk reaktion. Lægerne sagde, de aldrig havde set noget lignende,” siger Camilla Chrøif.

Hævelsen forsvandt efter nogle uger, og hun kom tilbage på arbejde. Men så begyndte problemerne for alvor. Allergien, der sandsynligvis havde været på vej længe på grund af frisørarbejdet, var kommet i udbrud, og kunne ikke holde til de 15-20 hårvaske.

”Mine hænder begyndte at svie, og der kom store væskefyldte blærer på dem. Jeg havde ellers lige fået elevplads og skulle være startet kort efter.”

Deprimeret og knust


Hendes hænder svulmede så meget op, at hun ikke kunne holde på en gaffel, og hun kunne heller ikke gå i skole. 

”Jeg var simpelthen så deprimeret og knust over mine hænder, og over at måtte opgive at blive frisør. Jeg følte, at det var så uretfærdigt at jeg skulle finde noget andet arbejde, end det jeg havde drømt om,” siger hun.Hun fik konstateret allergi overfor en ppd, et mørkt farvestof, som man har vidst var allergifremkaldende siden 1929. Hun er også allergisk overfor en række andre stoffer i hårfarve, og kan slet ikke få farvet hår længere.

Kan ikke gå i sort tøj


”Mine hænder er blevet bedre. Jeg får stadig knopper på benene, hvis jeg går i sort tøj, der ikke har været vasket tre gange, fordi jeg er overfølsom overfor det sorte farvestof. Hvis jeg går i swimmingpool, når det er varmt, så kommer eksemen og blærerne tilbage på hænderne,” siger Camilla Chrøis. Hun fik aldrig meldt skaden til arbejdstilsynet. Efter en hård periode med de ødelagte hænder, begyndte hun på handelsskole og er nu i lære som kontorelev. 

”Jeg vil gerne fortælle min historie, så flere kan vide, hvad der kan ske ved frisørarbejde,” siger Camilla Chrøis. 

Håndeksem
  • 45 procent af alle frisører har eller har haft problemer med håndeksem på grund af allergi overfor kemiske stoffer og de konstant fugtige hænder.
  • Kun hver tiende frisør bruger altid handsker, når de vasker hår på kunderne.