Lone Andersen godt en uge efter sin tv-optræden kaldt til samtale hos sin chef Lars Nørbach, direktør ved Nordjyllands Historiske Museum. Foto: Google Maps/Ritzau Scanpix

Museumsinspektør fik mundkurv på: Nu har hun sagt op

12. aug 2019, 15:27
Efter at have fået mundkurv på har arkæolog og museumsinspektør Lone Andersen valgt at forlade sit job.

En udmelding har fået konsekvenser for tidligere arkæolog og museumsinspektør på Nordjyllands Historiske Museum, Lone Andersen. 

LÆS OGSÅ: Læge: Patienter skal sige nej til behandling

Udmeldingen faldt i et interview på TV2 Nord, hvor Lone Andersen valgte at tage en landsmands side i en sag om et dige på en mark.

Landmanden havde i syv år kæmpet mod Slots- og Kulturstyrelsen, som mente, at han havde fjernet et gammelt dige. Og Lone Andersen kunne ikke fastslå, om der var fjernet et dige, eller om der nogensinde havde været et på stedet, skriver TV2 Nord.

- Det er den rene bananrepublik, for det er virkelig tilfældigheder, der afgør om folk risikerer at overtræde loven og ender med et krav om at genopbygge diger, som de ikke anede var der - eller måske heller aldrig har været der, sagde Lone Andersen, som også er tilsynsførende ved Slots- og Kulturstyrelsen, i maj til tv-stationen.

Efterfølgende blev hun kaldt til samtale hos sine arbejdsgivere.

- Det var for at gøre mig opmærksom på, at jeg skulle holde min mund, fotæller Lone Andersen, som ikke er i tvivl om, at hun fik en mundkurv på.

- Ja! Det gjorde jeg, men jeg havde vurderet, at det, jeg sagde, var temmelig vigtigt i denne sag, for jeg synes, man som offentligt ansat har pligt og ret til at ytre sig.

Hendes chef, direktør Lars Nørbach ved Nordjyllands Historiske Museum, ønsker ikke at udtale sig om sagen, men vil dog gerne citeres for, at han ikke selv ville have anvendt ordet "bananrepublik" om lovgivningen på området.

Lone Andersen har efterfølgende taget konsekvensen og sagt sit job op.

Venstres Preben Bang Henriksen fortæller til TV2 Nord, at han vil tage sagen op med kulturminister Joy Mogensen (S). Han er ikke i tvivl om, at Lone Andersen har en grundlovssikret ret til at udtale sig, siger han.