Fik løntilskud i stedfars butik

15. mar 2012
En 22årig mand fik betalt praktik i firma, han tilsyneladende selv stiftede. Så fik han løntilskud i stedfarens børnetøjsbutik. Men virksomheden har ikke solgt en trevl i 14 år.

De nordjyske læsere af Aars Avis blev i oktober måned sidste år beriget med nyheden om, at de får et nyt edb-firma i kommunen.

Stifteren var ifølge den lokale avis en ung mand, der tilbød ”konsulentbistand”, når computeren gjorde vrøvl.

Historien om firmaet, er en historie om påstået kreativ omgang med dagpenge, virksomhedspraktik og løntilskud.

For nyheden undrede mandens a-kasse. Den udbetalte nemlig dagpenge for en virksomhedspraktik i det firma, som manden tilsyneladende selv ejede.

”Sagen udstiller, at virksomhedspraktik og løntilskud i nogle tilfælde bliver brugt hovedløst i kommunerne,” siger Torben Poulsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Metal.

Herre i eget hus

Det nye edb-firma blev stiftet blot tre uger før den 22-årige startede i virksomhedspraktik samme sted.

Firmaet var oprettet af en person, som den 22-årige over for Avisen.dk betegner som sin ”stedfar”.

Men virksomhedens salgsmaterialer fortæller, at salg og værksted blev drevet fra den unge mands privatadresse.

"Firmaet er hans"

"Vores konklusion var, at firmaet i realiteten er hans," siger Jesper Clausen, næstformand i Dansk Metal Aalborg.

Det var Dansk Metals a-kasse, der udbetalte dagpenge til den 22-årige under praktikken. Da de begyndte at interessere sig for den unge mands gøren og laden, begyndte det at lugte.

Børnetøj pist væk

For dagen efter, at den 22-årige afsluttede sin virksomhedspraktik, havde han lavet en aftale med Jobcenter Vesthimmerland om at starte i løntilskud i en børnetøjsforretning.

Denne børnetøjsforretning stod pudsigt nok også i stedfarens navn. Men børnetøjs-forretningen blev afviklet i 1998, og i dag udlejer virksomheden alt fra ferielejligheder i Sverige til trailerlifte.

Da Dansk Metal A-kasse opdagede dette. kontaktede de Jobcenter Vesthimmerland og fortalte dem, at de mente, at både virksomhedspraktik og løntilskud var "proforma".

Men jobcenter mente ikke, at der var grund til at være bekymret.

”Misbrug”

”Det er dybt forargeligt, at man ikke foretager sig noget, når vi retter henvendelse til et jobcenter med et helt konkret bevis på et misbrug,” siger Torben Poulsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Metal.

Men kritikken er galt afmarcheret, mener man i Vesthimmerlands Kommune.

"Hvis vi oplever, at der er tegn på snyd, går vi ind i sagen,” siger Jobcenterchef Hanne Neergaard.

Jobcenter: Påstand mod påstand

At man ikke undersøgte sagen videre, skyldes ifølge afdelingsleder Berit Peschardt fra Jobcenter Vesthimmerland at det er ”påstand mod påstand”, at der er fusk med i billedet.

”Der er efter vores vurdering ikke tale om misbrug,” siger Berit Peschardt.

Hun understreger, at familierelationer ifølge loven kun er problematiske, hvis der er tale om en ægtefælle.

Samtidig oplyser hun, at kommunen ikke udbetaler sociale ydelser til den unge mand, men at virksomheden får et tilskud til lønnen fra kommunen.

Dansk Metal undrer sig

Dansk Metal er overbevist om, at øvelsen fra den unge mands side går ud på at snyde sig til ydelser, mens han starter egen virksomhed.

De er stærkt utilfredse med, at Vesthimmerlands Kommune ikke vil undersøge, hvad den unge mand egentlig laver i løntilskuddet.

”Efter min overbevisning burde de i det mindste undersøge sagen,” siger Jesper Clausen.

Frisk fremad

Det kan der være god grund til, mener Dansk Metal.

For det fremgår af edb-firmaets hjemmeside, at den 22-årige fortsat laver salgsmateriale - selv om han er stoppet i virksomhedspraktik og samtidig med, at han er i løntilskud i en børnetøjsforretningen, der ikke længere har børnetøj.

I martskataloget – som i de ti andre kataloger før det – står mandens privatadresse som den eneste.

22-årige: Ingen kommentarer

Når man ringer på det eneste opgivne mobilnummer en torsdag formiddag er det den 22-årige, der tager mobilen.

”Jeg vil jeg ikke diskutere med dig. Der er noget i gang, og det vedkommer vist kun mig, (nævner stedfarens navn, red.) og Dansk Metal,” siger manden, da Avisen.dk ringer til ham.

Han fortæller dog, at han er ”22 år gammel”, og at edb-firmaet ”står i stedfarens navn”.

Den 22-åriges rigtige navn samt navnet på edb-firmaet er redaktionen bekendt. Vi har valgt ikke at oplyse det, da det ikke er afgjort, om der er tale om snyd eller ej.

skjultitel

"Sagen udstiller, at virksomhedspraktik og løntilskud i nogle tilfælde bliver brugt hovedløst i kommunerne. Selv i sager, hvor oplagt foregår et misbrug, nægter man at reagere."

 

Torben Poulsen
arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Metal