Fik 75 kr. for at kravle ind i vingen igen

4. mar 2011
Hun arbejder ikke mere. Men glassplinter kommer stadig ud af huden som bumser, fortæller LMansatte, der fik 75 kroner ekstra for at kravle ind i vinge med giftige og kræftfremkaldende styrendampe.

”De kemiske dampe trængte ind igennem beskyttelsesdragten, så det brændte i armhulen og i skridtet."

"Det gjorde bare så ondt. Derfor sagde vi på et tidspunkt stop. Men så tilbød LM at betale os 75 kroner ekstra for at kravle ind i vingen, og så endte folk med at gøre det igen”.

Sådan fortæller 30-årige Gitte Vestergaard, der bor i Christiansfeld i Sønderjylland. I fire år gik hun hver dag i kemiske dampe hos den grønne gigant LM Wind Power.

Gitte Vestergaards historie er langt fra enestående. Avisen.dk og Berlingske har de sidste to uger modtaget talrige henvendelser fra tidligere støbearbejdere, der har sygdomme og helbredsproblemer efter at have arbejdet i giftige styrendampe på LM Wind Power, der laver vindmølle-vinger til hele verden og har 5.500 ansatte på verdensplan.

 

Syge ansatte gik i chok

I dag er der kun få hundrede ansatte tilbage i Danmark, men igennem årene har der været over 10.000 danskere ansat hos vinge-giganten, der omsætter for over fem mia. kr. om året.

”Det værste var, når vi kravlede ind i vingerne med en lang luftslange efter os. Ofte kom der et knæk på slangen, så vi måtte flå masken af og skynde os ud af vingen i en fart. Bagefter havde du hovedpine, kvalme, svimmelhed. Du skulle bare have noget mælk i en fart. Det var bare så forfærdeligt. Du blev syg og gik nærmest i chok,” forklarer Gitte Vestergaard.

Samme beretning kommer fra mange andre ansatte.
”Vi tænkte mest på pengene – ikke alt det, der kommer bagefter,” lyder forklaringen fra mange ansatte, der ikke vidste, hvor farligt styrendampene egentlig var for deres krop og hjerne.

 

Vågner ved kvælning

Men alt det der kommer bagefter, det er lige nu for Gitte Vestergaard.

”Mit helbred er elendigt efter kun fire år på LM. Jeg har problemer med luftvejene, øre-, næse-, hals- og hudproblemer”, fortæller den unge kvinde.

Hun har i dag problemer med at få vejret og vågner om natten med voldsomme kvælningsfornemmelser, hvorefter hun må bruge inhalatorer ligesom astma-patienter. Målinger foretaget efter Gitte er vågnet op, viser at der er store problemer med lufttilførslen.

”Jeg har mange gener fra arbejdet på LM. Mit helbred er nedbrudt. Det ligesom om, mit immunforsvar er i bund. Jeg har udviklet en helt forfærdelig allergi for støv og har derfor måttet flytte to gange. I lange perioder er mit ansigt svulmet op hver morgen, jeg vågner”.

Efter at have læst om tidligere LM-ansatte med samme problemer, har hun nu anmeldt sine sygdomme til Arbejdsskadestyrelsen.

”Min familie ringede og sagde: ”Tænd for tv’et! Der er andre LM-ansatte, der har de samme sygdomme som dig”. Jeg blev chokeret, men også lettet. For nu ved jeg, hvorfor mit helbred er blevet så dårligt, efter jeg begyndte at arbejde for LM.”Dårlig hukommelse

Gitte Vestergaard har arbejdet for LM i Hammelev i fire år fra 2006 til 2009, hvor hun også er udlært som plastmager.

”Men efter to år fik jeg en kraftig allergisk reaktion, og mit ansigt hævede helt op, og luftvejene lukkede til.”

Sygdommene begyndte efter knap to år på LM, men er ikke forsvundet igen.

”I dag har jeg hukommelsesproblemer og koncentrationsbesvær. Jeg har stadig eksem og problemer med at få luft. Derfor har jeg i lange perioder måtte bruge inhalator tre gange hver nat, så jeg kan trække vejret om natten. Jeg er sikker på, at problemerne skyldes arbejdet på LM.”

Netop de sygdomme, som Gitte i dag lider af, bliver af de førende arbejdsmedicinere og overlæger sammenkædet med påvirkning af det kemiske stof styren. Andre tidligere ansatte har lignende problemer.

LÆS ARTIKLEN OM STYREN-SYGDOMMENE HER: Læge: Styren kan give kræft og malerhjerne

”Jeg har aldrig tænkt over, at det var kemien på LM, der kunne give den slags sygdomme. Men det, jeg har været igennem, ville jeg ikke ønske for min værste fjende.”

 

En hård arbejdsplads-kultur

”Jeg har oplevet alt det, vi ikke snakkede højt om. Vi skulle jo bare se at få lavet de vinger på 24 timer,” forklarer Gitte Vestergaard.

Derfor har hun ikke tidligere henvendt sig med sine helbredsproblemer i fagforeningen, 3F Vojens.

”Der har jo nok været sådan en hård kultur med, at man ikke skulle brokke sig og klage over, at det gjorde ondt. Derfor har jeg kun talt med min egen læge om problemerne”.

I onsdags blev Gittes sag så anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen via egen læge, og 3F Vojens har nu lovet at føre hendes sager.

”Jeg har simpelthen ikke haft overskud til at køre sådan en sag. Ikke før nu. Nu vil jeg gøre det, efter jeg har hørt de andre ansatte stå frem. Jeg vil kende årsagerne til min sygdom. LM skal erkende deres ansvar, og forholdene skal forbedres for dem, der stadig arbejder for LM”.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har igangsat en helbredsundersøgelse af LM-ansatte, efter mere end 40 tidligere LM-ansatte de sidste to uger har berettet om giftige arbejdsforhold og problemer med diarre, hovedpine, allergi og gule lagener.

 

Gitte vil have anerkendt sine sygdomme

Gitte Vestergaard har i den sidste uges tid læst om andre LM-arbejdere, der fået anerkendt vejrtrækningsproblemer, allergisk eksem, bylder og andre hudlidelser som erhvervssygdomme hos Arbejdsskadestyrelsen.

Blandt andet Per Helsinghoff, der har fået anerkendt sin astma som en arbejdsskade. Han har mistet 50 procent af erhvervsevnen, fastslår Arbejdsskadestyrelsen. For egne penge førte Per en sag mod LM. Men lige før der faldt dom, valgte LM at indgå forlig og udbetale et beløb til Per, uden at LM af den grund vil tage ansvar for Pers sygdomme.

LÆS ARTIKLEN HER: "Jeg vandt over LM Wind Power"

Gitte Vestergaard har nu via sin læge sendt en anmeldelse til Arbejdsskadestyrelsen, så hun kan få anerkendt sine lidelser som erhvervssygdomme. Hun skal nu undersøges på Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg. Samtidig har hun taget kontakt til sin fagforening, 3F Vojens, der i øjeblikket er i gang med at lave en liste over tidligere LM-ansatte, der er blevet syge og som skal have hjælp af 3F.

I lørdags lovede forbundsformand i 3F, Poul Erik Skov Christensen, at 3F nu vil sende en byge af sagsanlæg ned over LM på vegne af deres medlemmer. Det skete blandt andet efter, at flere LM-ansatte fortalte, at de ikke har fået den nødvendige hjælp af deres lokale 3F-afdeling til at føre arbejdsskadesag.

 

Glassplinter ud af huden

Tidligere støbearbejdere på LM Wind Power kan trykke glassplinter ud af huden ligesom bumser. Det fortæller de til Avisen.dk.

Flere år efter at folk stopper med at arbejde på LM Wind Power (tidl. LM Glasfiber), kan de tidligere glasfiberarbejdere stadig få røde knopper eller bumser med glassplinter i. Når de trykker på dem, kommer der små glassplinter ud af huden.

”Jeg har oplevet det hele. I dag får jeg stadig røde knopper, der bliver gule, hvorefter jeg kan trykke små glassplinter ud af huden som bumser,” siger Gitte Vestergaard.

Det samme har flere andre LM-ansatte oplever, forklarer de til Berlingske og Avisen.dk. Glassplinterne kommer stadig ud af huden flere år efter, at arbejderne er stoppet på fabrikken.

 

En beskyttelsesdragt om ugen

Gitte Vestergaard har også været i udlandet for LM. Hun bekræfter, at sikkerheden var helt i bund, ligesom interne fotos og dokumenter fra LM afslører.

”Jeg blev sendt til Spanien for LM og var også med til at åbne den nye fabrik i Polen. Men Spanien havde den dårligste sikkerhed. Vi arbejdede i telte udenfor og fik kun udleveret en sikkerhedsdragt om ugen. Men sådan en dragt bliver utæt efter få timer.”

Det samme forklarede Frank Christensen i sidste uge. Han var ansat 11 år på LM, men fire uger i Spanien var dog det værste, han har oplevet.

Læs artiklen: LM-arbejder: "Groteske forhold i Spanien"

 

Minister: Rystende

Avisen.dk har forelagt Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) Gitte Vestergaard og de andre LM-ansattes beretninger.

"Det rystende at høre, hvordan ansatte er blevet syge af at lave vindmøllevinger for LM Wind Power. Den her sag skal undersøges til bunds, og alle skal have den erstatning, de har krav på," siger Inger Støjberg til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Lang vej til erstatning for ofre for gul gift

Allergi hver dag

Gitte Vestergaard har, imens hun var ansat på LM Wind Power, udviklet en slem allergi overfor både støv og kemi, fx rengøringsmidler. Det er fortsat, efter hun stoppede på LM: "I lange perioder er mit ansigt svulmet op hver morgen, jeg vågner”.

Foto viser Gittes ansigt, når hun får allergisk reaktion:

Sådan ser Gitte ud, når hun har det godt:

Gitte har nu anmeldt sin skade til Arbejdsskadestyrelsen.

 

ANMELD DIN SKADE

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:

- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]