Tæt på verden: FIFA medlemmer anklaget for korruption

12. maj 2011
To afrikanere beskyldes for at have modtaget knap 8 millioner kr. for at stemme på Qatar som VM vært i 2022. Seks FIFA folk er anklaget.

Millioner af kroner er måske smuttet under bordet til bestyrelsesmedlemmer i FIFA, inden det blev bestemt, hvor VM skal afholdes i 2018 og 2022.

Præsident for den afrikanske fodboldforbund gennem 24 år, Issa Hayatou, er blandt de seks prominente FIFA bestyrelsesmedlemmer, der anklages for at have overtrådt etiske regler i forbindelse med VM udbudsprocessen. Hayatou afviser beskyldningerne som "pure opspind".

Anklagerne kom frem tirsdag under en høring om fodbold i det engelske parlament.

Modtog knap 8 millioner kr.

Ifølge parlamentsmedlem Damian Collins har avisen Sunday Times beviser, der afslører, at Hayatou fra Cameroun samt Jacques Anouma fra Elfenbenskysten modtog knap 8 millioner kr. for at stemme på Qatar som VM vært i 2022.

Desuden anklagede David Triesman, der ledte Englands forsøg på at få VM i 2018, fire andre FIFA bestyrelsesmedlemmer for at have opført sig "forkert og uetisk" i forbindelse med udbudsprocessen. Det var Rusland, der løb af med sejren.

De fire FIFA-medlemmer er Jack Warner, Nicolas Leoz, Ricardo Teixeira og Worawi Makudi.

Nicolas Leoz fra den sydamerikanske fodboldunion har tilbagevist anklagerne.

Engle eller djævle

FIFAs øverste præsident, Sepp Blatter, kommenterede i BBC, at han ikke kan sige, om bestyrelsesmedlemmerne er ”engle eller djævle”.

"Vi skal have beviserne på bordet, og så vil vi handle øjeblikkeligt mod dem, der har handlet i strid med FIFAs etiske regler,” tilføjede han.

Den 75-årige præsident meddelte i marts, at han stopper i juni i år.

Præsidenten for den asiatiske fodboldorganisation AFC, Mohamed Bin Hammam, stiller op som hans mulige arvtager. En af hans mærkesager er at gøre FIFA's beslutningsprocesser mere gennemskuelige for offentligheden.

To måtte gå af

FIFA var også i december under anklage for korruption. Sunday Times undersøgelser endte dengang med, at to af FIFAs 24 bestyrelsesmedlemmer gik af.

Amos Adamu fra Nigeria blev kendt skyldig i at modtage bestikkelse fra undercover journalister, mens Reynald Temarii fra Tahiti blev udelukket for at have brudt FIFAs regler om fortrolighed og loyalitet.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.