1600px_COLOURBOX36474400
'Vi har været med til at løse problemet. Beløbsgrænsen, som den er på nuværende tidspunkt, har løst problemet, fordi tallet ikke er en tilfældighed,' lyder det fra FH. Foto: Presse/FH

FH kritiserer radikalt finanslovs-forslag: 'Det er ærligt talt uheldigt'

14. nov 2020, 08:00
Fagbevægelsens Hovedorganisation melder sig i koret af kritiske røster over Radikale Venstres forslag om sænkelse af beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Det handler kun om at presse lønningerne, lyder meldingen.

Det er svært at finde de gode argumenter for at sænke beløbsgrænsen på udenlandsk arbejdskraft. Sådan lyder det nu fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Reaktionen kommer i kølvandet på Radikale Venstres ønske om netop at sænke beløbsgræserne, sådan at danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere arbejdskraft uden for EU.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Lavere beløbgrænse vil ramme tusindvis af danske lønmodtagere

- Generelt mener vi, at den nuværende grænse rammer intensionen med at kunne rekruttere arbejdskraft fra tredjeverdenslande. Fra vores synsvinkel er argumentet, at det skal være specialiseret arbejdskraft, man henter. Og der rammer grænsen fint, som den er i dag, siger Arne Grevsen, der er næstformand i FH.

De radikales forslag blev skudt til hjørne i en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der til A4 Arbejdsliv advarede mod idéen, som de forudser vil ramme tusindvis af danske lønmodtagere.  I 3F kaldes forslaget 'tonedøvt' og 'kyskoldt'.

FH tilslutter sig kritikken.

- Vi mener altså også, at det er underlig timing at komme med sådan et forslag lige midt i en periode, hvor flere og flere, på netop det her lønniveau, mister deres arbejde i Danmark. En sænkelse vil kun skabe mere konkurrence for dem. Det er ærligt talt uheldigt, siger Arne Grevsen.

'Det passer jo ikke'

Ifølge næstformanden er det forkert at sænke beløbsgrænsen i en situation, hvor det faktisk går fremad med rekruttering af arbejdskraft i Danmark. Der er i omegnen af 230.000 udlændinge på det danske arbejdsmarked, som det ser ud lige nu.

Jeg kan ikke se andet, end at det er et udtryk for, at mere vil have mere
Arne Grevsen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

- Påstanden er, at de her udenlandske arbejdere er rejst hjem på grund af coronakrisen, men det passer jo ikke. Til gengæld er der skabt ledighed afledt af krisen, som gør, at der ikke er forgæves rekrutteringer i samme omfang som tidligere, siger Arne Grevsen.

Ifølge Radikale Venstres Samira Nawa peger virksomhederne på konkrete udfordringer med mangel på arbejdskraft. Hvad er jeres svar på det nødråb?

- Jamen, vi kan ikke se de forgæves rekrutteringer. Det er muligt at skaffe arbejdskraft til de priser, som vi har på det danske arbejdsmarked. Man har ovenikøbet åbnet for positivlisten, så virksomhederne kan hente mere arbejdskraft udefra, siger Arne Grevsen og fortsætter:

- Så jeg har svært ved at se, at det handler om andet end at gøre arbejdskraften billigere og på den måde presse på ved at skabe konkurrence mellem danske og udenlandske arbejdere.

Beløbsgrænsen og positivlisten?

Beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft er definerende for, hvad en udenlandsk arbejdskraft fra et ikke-EU-land som minimum skal lønnes for at en dansk virksomhed må ansætte vedkommende. På nuværende tidspunkt er grænsen på 427.000 kroner. Det vil Radikale Venstre nu sænke til 360.000 kroner.

Positivlisten er en liste over de erhverv i Danmark, hvor man oplever mangel på såkaldt 'kvalificeret arbejdskraft'. Har man som virksomhed brug for en udenlandsk arbejdskraft, så kræver det blot, at den pågældende stilling står på positivlisten, hvorefter den udenlandske arbejder kan ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse. Her er det en forudsætning, at vedkommende har en uddannelse, som kvalificerer til stillingen.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR)

Men FH ønsker dog én ting, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft. Et generelt løft af kontrollen med ordningen, forklarer næstformanden.

- Der foregår et eklatant misbrug af de her ordninger, som ellers har til formål at skaffe specialiseret arbejdskraft til landets virksomheder. Vi ser, at man mange steder aflønner medarbejdere med ting som mobiltelefoner, eller at man betaler deres husleje og transport og så videre. Det er ikke godt nok.

Ingen dokumentation

Hvis vi skal tage virksomhedernes perspektiv, så er det jo nærliggende at tro, at det vil få flere udenlandske arbejdere til landet og dermed løse deres problem. Det ønsker I ikke, men vil i stedet byde ind med bedre kontrol med udenlandsk arbejdskraft. Hvordan løser det virksomhedernes problem?

- Vi har været med til at løse problemet. Beløbsgrænsen, som den er på nuværende tidspunkt, har løst problemet, fordi tallet ikke er en tilfældighed. Det er en gennemsnitsbetragtning for faglært arbejdskraft. Og igen, så må jeg sige, at der altså intet er til hinder for, at virksomhederne kan hente arbejdskraft udenfor EU med den nuværende grænse - hvis de vil betale for det.

Så når Radikale Venstre påstår, at der er en mangel, så er det noget, de griber ud af den blå luft?

- Jeg ved ikke, hvor Radikale Venstre har det fra, men det må de jo stå på mål for. Jeg kan ikke se andet, end at det er et udtryk for, at mere vil have mere, for der er ingen dokumentation, der kan underbygge deres påstand, siger Arne Grevsen.

LÆS OGSÅ: Advarer om masseovervågning af ledige: 'Man skal tænke mennesket først'