Ferietid: Knokler du eller fiser du den af?

18. jul 2010
Sommeren river op i vores rutiner på jobbet. Hver tredje får mere travlt, fordi kollegerne holder fri. Men mange offentligt ansatte kan slappe af

Når Kæmpe Læsker, koldskål og jordbær med fløde har sneget sig ind blandt ens fem vigtigste næringskilder, ved man, det er sommer.

Men sommeren påvirker ikke kun privaten - den rammer også vores indsats på arbejdet. Det viser en ny meningsmåling fra analysebureauet Wilke.

6 ud af 10 svarer her, at sommerferien har betydning for tempoet på deres arbejdsplads. Hver tredje mener, at de får mere travlt, mens hver fjerde kan slappe af, fordi de får mindre at lave.

Eksporterne skal løbe hurtigt

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det er især offentligt ansatte, der kan se frem til en slapper hen over sommeren. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

"I børnehaverne tager forældrene på ferie med børnene, folkeskolen er lukket, og der er generelt færre borgere at servicere. De er nemlig taget på ferie," siger Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning.

Til gengæld må medarbejdere i især eksportvirksomheder arbejde lidt hårdere for sommermånedernes lønsedler, mener han.

"Der kommer fuld drøn på hos eksportvirksomheder, hvor medarbejderne vil holde ferie, men ordrerne i udlandet skal opfyldes uanset," siger Flemming Ibsen.

Vi vil gerne have noget at lave

Man kunne måske tænke, at dem, der skal arbejde hårdere, har trukket nitten i forhold til dem, der får mindre at lave. Men det er faktisk lige omvendt, mener erhvervspsykolog Marianne Bach Lauridsen.

"Langt de fleste vil rigtig gerne lave noget. Det er ofte demotiverende at arbejde, hvis alle andre er på ferie, og man bare venter på, at klokken bliver 16. Det giver ekstra god tid til at tænke over, at alle andre er på ferie," siger Marianne Bach Lauridsen.

Sommerferie-tempo

Hvilken betydning har sommerferien for tempoet på din arbejdsplads?


Jeg får mere travlt: 35%
Jeg får mindre travlt: 26%
Der er ingen forskel: 38%

Meningsmålingen er foretaget af analysebureauet Wilke. 361 repræsentativt udvalgte (køn/alder/landsdel) har svaret.