I omegnen af fem milliarder kroner venter på at blive fordelt mellem 3F's medlemmer. Arkivfoto. Foto: Simon Bohr/Ritzau Scanpix

Tjek dine feriepenge: 5.000.000.000 på vej

18. jun, 06:33
Fem milliarder kroner skal 3F'erne dele mellem sig efter politikernes aftale om at udbetale tre ugers feriepenge.

Politikernes aftale om at udbetale tre ugers feriepenge til danskerne er godt nyt for 3F'ernes privatøkonomi.

I omegnen af fem milliarder kroner venter på at blive fordelt mellem medlemmerne, viser 3F's egne beregninger.

Det skriver Fagbladet 3F.

Milliard-udbetalingen får støtte fra forbundsformand, Per Christensen.

- Det er der brug for i en tid, hvor rigtig mange indenfor 3F’s områder lider under krisen herunder ikke mindst indenfor vores hotel-, service- og restaurationsområde, siger han.

Trods roserne til feriepengeudbetalingen ærgrer det Per Christensen, at politikerne ikke har vedtaget et coronatillæg, som 3F tidligere har foreslået.

Med tillægget ville dagpengemodtagere i en tre-måneders periode få cirka 25.000 kroner mod de nuværende 19.000 kroner.

– I stedet kom der en tusind-lap til alle på ydelsesmodtagere. Det er da positivt, men langt under den ekstra håndsrækning, jeg synes, dagpengemodtagerne har brug for, siger Per Christensen med henvisning til, at politikernes aftale også indeholder en skattefri check på 1.000 kroner til danskere på overførselsindkomst.

Det er endnu uafklaret, hvornår feriepengene kommer til udbetaling.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, mener, at pengene bør udbetales når hjælpepakkerne - for eksempel lønkompensation til virksomheder med hjemsendte medarbejdere - udløber.

- Slut august eller start september vil nok være det bedste tidspunkt, da vi skal prøve at holde ledigheden nede, og vi risikerer en række fyringer, når hjælpepakkerne ophører, siger han.

Den kommende udbetaling af feriepenge vil give personer i højtlønnede stillinger flere penge mellem hænderne end lavtlønnede, da de har opsparet et større beløb.

Og selvom det øger risikoen for at nogle af pengene vil ende på en opsparingskonto i stedet for at blive brugt på frisørtider og cafémad, så er forskellen i forbrugslyst mellem grupperne ikke stor, siger Michael Svarer.

- Der ville nok være et lidt større forbrug, hvis vi eksempelvis gav pengene til mennesker på overførselsindkomster. Men det er ikke afgørende for at bekæmpe ledighed, siger han til Fagbladet 3F.