Feriekonto lader efterlønnere i stikken

18. okt 2010
Frækt og et brud på vejledningspligten siger ekspert om sagen, hvor Per Hau mistede 14.000 kr., fordi han ikke fik besked om en lovændring

I sommer blev ferieloven ændret med bare 26 dages varsel, uden at de borgere, der havde penge i klemme, fik besked.

Det har kostet efterlønner Per Hau omkring 14.000 kroner, og i følge Pensionsstyrelsen ligger der 'en håndfuld' lignende klagesager. Nu kritiserer ekspert i socialret stærkt den måde, at lovændringen blev håndteret.

Læs: Per Hau blev snydt for 14.000 i feriepenge

”Det er så frækt, og et klart brud på myndighedernes vejledningspligt. Når man laver en lovændring - og særligt med så kort varsel, skal myndighederne da undersøge, hvem det rammer og sende et brev ud til dem,” siger Kirsten Ketscher, professor, dr.jur. og centerleder for Center for Retlige Studier i Velfærd og EU fra Københavns Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I forrige uge dumpede en it-ekspert brugervenligheden i det offentliges it-løsning på feriepengeområdet. Det var stort set umuligt at finde ud af, hvordan man fik sine feriepenge. Men problemerne på feriepengeområdet stopper altså ikke her.

Læs: IT-ekspert: Jeg gav op efter 25 minutter

Nærmest morsomt

Kirsten Ketscher mener, at Per Hau har en god sag, når han gør krav på at få sine feriepenge.

”Hvem der skal betale, må FerieKonto og Pensionsstyrelsen selv finde ud af. Argumentet fra Pensionsstyrelsen om, at Per Hau selv skulle have set på borger.dk, at der var nye regler på vej, er nærmest morsomt. Man skal ikke ligge og rode rundt inde på en eller anden hjemmeside for at finde ud af om de oplysninger, man får fra det offentlige, i virkeligheden er forkerte,” siger Kirsten Ketscher.

Meningen med lovændringen var at forhindre efterlønsmodtagere i at spekulere i at udskyde udbetalingen af feriepenge. Loven blev derfor ændret for at få efterlønnerne til at få deres feriepenge udbetalt hurtigst muligt, efter de har forladt arbejdsmarkedet.

Ingen ved hvor mange, der mistede penge

Per Hau har klaget til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg, der regner med, at de kan afgøre den i løbet af fire til seks måneder.

Pensionsstyrelsen vil ikke udtale sig i den konkrete sag, fordi den er under behandling i Ankestyrelsen. Pensionsstyrelsen oplyser dog, at den er ved at undersøge, hvor i hvor stort omfang FerieKonto har pligt til at vejlede.

Hvor mange, der mistede deres feriepenge, fordi de ikke fik besked om den pludselige lovændring i sommer, ved Pensionsstyrelsen ikke.

"Der er en håndfuld lignende klagesager. Men vi kan ikke nu sige noget om, hvor mange, der i alt er i en lignende situation," siger kontorchef i Pensionsstyrelsen, Søren Balslev.

Også Folketingets Ombudsmand afviser at udtale sig i sagen, mens Ankestyrelsen arbejder. Men er Per Hau utilfreds med afgørelsen er ombudsmanden næste trin.

”Per Hau har mulighed for at klage hertil, når sagen er færdigbehandlet i Ankestyrelsen,” siger Morten Engberg, kontorchef hos Folketingets Ombudsmand.