Ferie Her er reglerne for at tage fri

7. aug 2009

Du har som udgangspunkt ret til at holde fem ugers ferie hvert år. De tre af ugerne skal placeres i sommerperioden, og resten kan lægges over hele året. Måske har du ret til mere ferie end de fem uger, hvis det er aftalt i din overenskomst eller i din personlige ansættelseskontrakt. Det bliver også kaldt for feriefridage.

Mens du har ferie, får du enten løn, eller også får du en feriegodtgørelse – også kaldet feriepenge. Det er din overenskomst, der afgør, om du får løn eller feriepenge. Nogle får også et tillæg til løn under ferien.

Feriepengene svarer til 12,5 procent af din løn. Du optjerner feriepenge i løbet af året, og hvis du er nyansat, har du måske ikke optjent så mange feriepenge. Hvis du er medlem af en a-kasse og har været ledig, har du muligvis optjent feriedagpenge til at dække de feriepenge, du mangler. Ellers har du ret til at holde ferien alligevel, men du får så ingen penge.

Løn under ferie er også noget, du optjener – 2,08 feriedag per måned, du er ansat. Her gælder de samme muligheder, hvis du har været ansat for kort tid, til at optjene løn til en hel ferie.

Er du ledig, har du også ret til ferie – dvs. uger, hvor du ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her