Tæt på verden: Fem millioner fodboldbaner udlejes

25. mar 2011
Etiopiens befolkning sulter, mens regeringen udlejer frugtbart landbrugsjord for en slik til udlændinge. Stigende madpriser giver global jordfeber.

Etiopien er en af verdens største modtagere af humanitær nødhjælp. Samtidig kan udenlandske selskaber lease frugtbart uopdyrket landbrugsjord i landet til en billig penge.

Tre millioner hektar jord er til leje. Det svarer til omkring 5 millioner fodboldbaner, hvor der kunne sås mad til den sultne etiopiske befolkning på 85 millioner. Det østafrikanske land modtog sidste år mere end 700.000 tons mad i donationer samt udviklingshjælp på mere end 15 milliarder kr.

Den engelske avis The Guardian beskriver i en opsigtvækkende artikel og video, historien om den indiske virksomhed Karuturi Global, der har lavet en fabelagtig aftale med den etiopiske regering.

Ingen brug for gødning

Karuturi Global, der er en af verdens 25 største madproducenter, har leaset et kæmpestort stykke uopdyrket og frugtbart jord i den tyndtbefolkede Gambella provins nær grænsen til Sudan.

Området er på 2.500 km2 - et areal der er lidt mindre end Fyn - og det udlejes for 1.300 kr. om ugen. Lejemålet løber i 50 år.

Aftalen var så god, at virksomheden skrev under uden at have set jorden. Nu skal der dyrkes palmeolie, sukker, ris, majs, bomuld osv. til verdensmarkederne.

"Det er meget god jord. Og billig. Faktisk meget billigt. Vi har ingen jord som denne i Indien," siger Karmjeet Sekhon, der er projektleder på det, der forventes at blive en af Afrikas største landbrugsproduktioner.

"Der er ikke brug for gødning her. Alt kan vokse i denne jord”, siger han til The Guardian.
[pagebreak]
Kan brødføde hel nation

Karuturi Global vil ikke blot opdyrke jorden, men også bygge vandreservoirer, diger, veje og en by, der skal huse 15.000 personer.

Det er første fase. I løbet af tre år er planen at opdyrke 300.000 hektar land (600.000 fodboldbaner!) samt have 60.000 arbejdere.

”Vi kan brødføde en hel nation her,” siger Sekhon.

Den indiske virksomhed er ikke den eneste. 36 lande, herunder Kina, Pakistan og Saudi-Arabien, har allerede lejet sig ind i landet.

Gambella har tilbudt investorerne 1.1 million hektar, næsten en fjerdedel af regionens bedste landbrugsjord. Håbet er, at de private investorer vil bringe udvikling og jobs til området.

896 virksomheder har taget imod tilbuddet i de seneste tre år, bl.a. Saudi milliardær Al Amoudi, der opfører en kanal til at vande 10.000 hektar rismarker til etiopiske forretningsmænd, som har arealer mindre end 200 hektar.

Global jordfeber

Etiopien er centrum i en ny global jordfeber. Feberen blev sat i gang af fødevarekrisen i 2008, hvor priserne på basale fødevarer steg vildt og hurtigt og medførte optøjer i mange fattige lande.

Nu forsøger lande og virksomheder at få fingre i udenlandsk landbrugsjord for at øge produktionen og tjene penge.

Afrika har de laveste priser på landbrugsjord. Mindst 35 millioner hektar afrikansk landbrugsjord er allerede blevet leaset eller købt, siger Verdensbanken. Andre organisationer mener, at tallet er meget højere.

Men hvor er den sulte lokalbefolkning henne i alt dette?

[pagebreak]Flytter frivilligt

Folk, der tidligere levede spredt i Gambella provisen, er i det sidste par år blevet flyttet sammen i større landsbyer for at give dem adgang til vand, skoler og veje.

At det sker samtidigt med, at investorerne ankommer til den fjerne provins, er et tilfælde, siger lokale regeringsfolk.

"Vi flytter ikke folk for bagefter at give jorden til investorerne. Problemet er, at der ingen infrastruktur er der, hvor de boede. De flytter frivilligt,” siger Kassahun Zerrfu fra Gambellas investeringsafdeling.

Udul Ujulu der er høvding i Karmi, en ny landsby med 250 beboere, er ikke tilfreds. ”Vi blev lovet en skole, en sundhedsklinik og rent vand for otte måneder siden. Vi har endnu kun fået en vandpumpe,” siger han til The Guardian.

Etiopien er nummer 157 på listen of verdens 169 fattigste lande.

Kilde: The Guardian

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.