Fem kandidater er i spil til at overtage posten som politisk leder hos Alternativet efter Uffe Elbæks nylige exit. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Efter Elbæks exit: Her er kandidaterne til posten

30. dec 2019
Rasmus Nordqvist, Theresa Scavenius, Rasmus Foged, Mette Rahbek og Mira Issa Bloch er navnene på dem fem kandidater, som er i spil til at overtage posten som politisk leder hos Alternativet.

To mænd og tre kvinder skal udkæmpe slaget om det politiske lederskab hos Alternativet i kølvandet på Uffe Elbæks afgang. Det skriver eb.dk. 

Det mest kendte ansigt blandt de fem kandidater er den 44-årige designer Rasmus Nordqvist, der til dagligt tager sig af 13 ordførerskaber i Folketinget. I forbindelse med arbejdet i Folketinget har han fløjet fem eller seks gange i løbet af 2019. På spørgsmålet om, hvordan han vil være anderledes end den tidligere politiske leder, svarer han eb.dk: 

- Det handler ikke om, hvordan man vil være anderledes. Men jeg er jo en anden person end Uffe. Det vigtige er, at vi arbejder videre på det, vi har skabt. Det skal ikke være den store revolution, hvor man ikke kan genkende Alternativet.

En anden kandidat til posten som politisk leder er 41-årige Theresa Scavenius, som er uddannet cand. scient pol. og arbejder som lektor på Aalborg Universitet. Hun indrømmer, at hun ikke udelukkende spiste klimavenlig mad juleaften, da hun både smagte på en økologisk and og flæskesteg ved den lejlighed. Til gengæld har hun aldrig fyret nytårskrudt af og har heller ikke fløjet i løbet af det forgange år. 

Ifølge Theresa Scavenius skal man ikke forvente de store ændringer i det overordnede politiske program, hvis hun bliver den nye kvinde i spidsen for partiet. Hun påpeger dog i samme omgang, at der vil være masser af forskelle i hverdagen.    

41-årige Rasmus Foged er navnet på den tredje kandidat til posten. Han har en uddannelse som jurist i bagagen og arbejder til dagligt som funktionschef ved retten i Aarhus. Derudover er han også medlem af regionsrådet i Midtjylland. Menuen stod ikke på klimavenlig mad juleaften, da han både fik flæskesteg, and, sovs og sin mors hjemmelavede rødbedesalat.

Han forklarer, at han ikke har rejst med fly en eneste gang i år. Da han skulle på studietur med regionsrådet foregik det med bus og tog. Det var i øvrigt de samme transportformer, som han benyttede, da han i sommer var på interrail med sin familie. Dertil kommer, at Rasmus Foged også fravalgte flyet som transportmiddel i forbindelse med turen til Folkemødet på Bornholm. 

Den fjerde kandidat, der er i spil til posten som ny politisk leder, er den 44-årige socialpædagog Mette Rahbek, der arbejder med unge i Nyborg Kommune. Juleaften stod den på en noget utraditionel menu, da hun spiste torsk sammen med sin familie. Hun slår fast, at hun går ind for at forbyde brugen af fyrværkeri nytårsaften.      

Mette Rahbek er heller ikke i tvivl om, at hun på flere områder vil adskille sig fra partiets grundlægger. 

- Det er et godt spørgsmål. Jeg er meget anderledes som person. Jeg har mere kant end Uffe. Jeg siger tingene ligeud. Jeg prøver at sige tingene diplomatisk, men på min egen måde, siger hun og tilføjer:

- Politisk vil jeg fremhæve, at alle skal med i den grønne omstilling, så vi ikke får en social slagside. Dér adskiller jeg mig absolut fra Uffe.

Den 49-årige Mira Issa Bloch er den femte kandidat. Hun er socialpædagog og byrådsmedlem i Skanderborg Kommune. Derudover har hun i løbet af 2019 været stedfortræder for Torsten Geil i Folketinget i fem uger. Da middagen blev serveret juleaften, stod der både and og økologisk rødkålssalat på menukortet. Til gengæld skal hun fejre nytårsaften i Caféen Hjerterummet i Silkeborg, hvor der serveres vegansk overskudsmad, som ellers ville være blevet smidt ud. 

Hun er modstander af nytårskrudt, fordi det er skadeligt for klimaet og fastslår samtidig, at hun slet ikke har fløjet i år. Mira Issa Bloch forventer dog, at hun på en række områder vil adskille sig fra den tidligere leder Uffe Elbæk. Det gælder for eksempel i forhold til at skabe mere medlemsinddragelse i partiet, men hun vil også forsørge at brede det politiske projekt ud til andre områder end klimaet.