Fem gode råd: Sådan skifter du karriere

29. okt 2011
Nogle gange gør vi et karriereskifte til noget meget svært, skræmmende og uoverskueligt. Men sådan behøver det ikke at være. Ifølge en ekspert kan det at skifte karriere sammenlignes med at bytte boligen eller ægtefællen ud.

Hvis du er musiker, men hellere vil være murer, så behøver det ikke nødvendigvis at være en umulig mission.

Hvis du spørger Pernille W. Lauritsen, der er administrerende direktør i Coachinghuset Mindjuice - et institut for personlig udvikling - handler det om at turde drømme og mærke efter, hvad du ønsker dig, i stedet for at lade dig styre af din frygt for en fiasko.

Her giver hun dig fem gode råd til at lave et branche-hop:

1. Tillad dig selv at drømme. Spørg dig selv, hvad du ville lave, hvis alt kunne lade sig gøre. Det er vigtigt, at du åbner op for dine drømme og mærker efter, hvad du virkelig brænder for, før du begiver dig ud i et karriereskifte.

2. Kig på, hvad der forhindrer dig i at forfølge drømmen. Lav en liste over alle forhindringerne. Tillad dig selv at brainstorme og bare få alting skrevet ned på et papir. "Det, der forhindrer mig, er ..."

3. Lav et realitetstjek. Tag fat i en god ven eller veninde, som kan støtte dig. Undersøg hvorvidt der er tale om sande forhindringer og ikke bare forhindringer, der opstår i dine tanker.

Ofte er vi meget pessimistiske, når det gælder om at springe ud i store forandringer. Men tænk på, hvor meget der ofte lykkes for dig her i livet.

Hvis du er død-træt af dit nuværende job, så betaler du en høj pris ved at blive i det.

4. Tag en chance - følg dit hjerte. Af alle de ting, du dagdrømmer om, hvad ville du så helt konkret elske at gå igang med. Det spørgsmål skal du stille dig selv.

Du må ikke undervurdere, hvor mange jobsamtaler der er endt lykkeligt, fordi jobsøgeren virkelig udtrykte sin store kærlighed til muligheden for at få jobbet.

Mere end nogensinde er arbejdsgivere på udkig efter passionerede medarbejdere, og hvis drømmen er at blive selvstændig, så er det også her altafgørende at brænde for det.

5. Få støtte udefra. Vi klarer ofte mange ting alene, men det kan give rigtig god mening at få støtte af nogle venner eller en mentor midt i et karriereskifte.

Du skal være indstillet på at møde både medgang og modgang, og på sådan en rejse er det godt med en rejsefælle eller to, der hepper på dig, og som kan give dig kvalificeret støtte, når tvivlen sætter ind.

Du kan også med fordel kontakte en inspirerende person i det job, du ønsker dig, og spørge ham/hende, om vedkommende vil give dig en håndfuld gode råd over en frokost. Det vil mange gerne. Også selv om de slet ikke kender dig.