Fejlslagen turisme koster 16.000 danske job

8. jul 2012
Kystområderne taber turister og verdens nye guldturister rejser hurtigt videre. Vi har allerede et efterslæb på 16.000 mistede job.

Mens Danmark slås med arbejdsløshed, får turisterne lov at rejse udenom og lægge penge og arbejdspladser andre steder.

I de sidste ti år har Danmark ikke kunnet følge væksten i turismen i Europa. Det betyder, at vi sammenlignet med år 2000 mangler 8.400 udenlandske overnatninger per nat.

"Der er sket det ubehagelige, at Danmark sakker bagud. Det skyldes, at der er sket et stort skred i, at kvaliteten ikke følger med prisen. De er gået hver sin vej, siger Søren Kragelund, direktør for Fårup Sommerland.

Han er også bestyrelsesformand for det nye Videncenter for Kystturisme. Videncenteret åbner i Hvide Sande til august og skal få flere udlændinge ud i klitterne.

Guldturisterne holder sig væk

For det er især den danske kystturisme, der er er på en langsom men sikker tur mod bunden. Tyskerne i de gule regnfrakker er kommet på plejehjem, og de nye guldturister fra Kina og Rusland når ikke ud af de store byer.

I løbet af 12 år er antallet af overnatninger af udenlandske turister ved de danske kyster faldet med 15-20 procent, viser tal fra VisitDenmark.

Det undrer ikke Szilvia Gyimóthy: Hun er lektor i turisme ved Aalborg Universitet, og mener den geografiske skævvridning vil fortsætte.

”Vores kystturisme er stadig selvservice, og de værdier, vi markedsfører Danmark med, kommer ikke ud til turisterne. Vi slår os op på Nordisk Mad, men i turistområderne er det meget svært at finde andet end røde pølser og slatne salater fra Holland,” siger Szilvia Gyimóthy.

VisitDenmark har spurgt udenlandske turister om deres oplevelse efter ferien. De er glade for naturen og for landet. Men når man spørger, om de har fået ’value for money’ svarer de nej.

Kysterne er især ramt af af, at prisen på flyrejser er faldet, så man kan få en uge ved Middelhavet med solgaranti for de samme penge.

Samtidig har syden produktudviklet sin turisme, mens danskerne har sovet i timen og hverken udviklet attraktive pakker eller fortalt kunderne, hvad de kan opleve.

Udlejere kan ikke komme af med sommerhusene

"Vi hører fra udlejere i år, at de ikke kan komme af med deres sommerhuse,” siger Szilvia Gyimóthy, lektor i turisme ved Aalborg Universitet.

I 2010 konkluderede Copenhagen Econonomics i rapporten Problemet i Dansk Turisme, at ”Dansk Turisme står i en alvorlig situation.” Samme rapport slog fast, at hvis Danmark havde fulgt samme stigende kurve som de lande, vi sammenligner os med, havde vi haft 16.000 flere turismearbejdspladser.

Politikerne har undervurderet turismen

Søren Kragelund skyder skylden for den manglende kvalitet på politikerne.

"Man har ikke erkendt turisme er et erhverv. Det er blevet set på som en hobby på linje med brevdueavl," siger han

Han peger på de mange regler, der begrænser størrelsen af hoteller og campingpladser. Resultatet er, at turismen er domineret af små virksomheder, der hverken har råd til at vedligeholde, anlægge nyt eller markedsføre sig med gennemslag.

Szilvia Gyimóthy er helt enig i den manglende markedsføring. Den er også skyld i, at kysterne ikke har klaret generationsskiftet blandt turisterne. De trofaste tyskere er blevet for gamle, men er ikke erstattet af hverken kitesurfere, fuglekiggere eller andre, der gerne vil ud i naturen.

intet at bruge pengene på

”Der står en hel familie med to ugers budget, og de vil gerne deltage i nogle aktiviteter og opleve noget. Men der er ikke noget at bruge penge på, hvis man ikke selv er meget aktiv at finde oplevelserne,” siger Szilvia Gyimóthy.

Direktør for Videncenter for Kystturisme Lars H. Olsen mener, at løsningen ligger i kvalitet, og i at fokusere på udvalgte områder og ikke hele Danmark som seværdighed.

”Turismeerhvevet skal professionaliseres yderligere, så vi kan sikre at turisterne får en kvalitetsoplevelse hele vejen rundt. Lige fra færgens personale til restauranterne, og borgerne. Der skal være rent på stranden og trygt at være. Man skal beslutte, at man vil det her. Alle sammen,” siger Lars H. Olsen.