Tæt på verden: Fedtdjævle skræmmer folk på landet

20. aug 2011, 10:06
Frygten for yakas breder sig i Sri Lanka. Uskyldige bliver lynchet. Forsøger nogen at skaffe blod fra 1000 unge kvinder af politiske grunde?

Panik spreder sig på landet i Sri Lanka efter rygter om fedtdjævle (yakas) har spredt sig. Yakaer angriber kvinder og røver og stjæler fra folk. Den mytiske figur spreder skræk og rædsel i landområderne.

Der er rapporter om Yakas 24 steder i Sri Lanka. Medier i Sri Lanka og Global Voices Online melder om lynchninger af mistænkte. Folk taler med vished om kvinder, der er voldtaget og myrdet med deres bryster bidt af og hjertene flået ud. Hunde har fået deres hals skåret over.

Kendt historisk

Yakaer er kendt historisk som tyve i lændeklæder, der smurte sig ind i fedt for lettere at kunne undslippe, hvis nogen pågreb dem. Den moderne version er langt mere ondskabsfuld og angriber især kvinder nærmest som en vampyr.

Fedt-yakaer er blevet arresteret af myndigheder, og i nogle tilfælde er mistænkte mennesker blevet hakket til døde af folkemængder. Visse steder i Sri Lanka er der nu udgangsforbud for at overkomme problemerne.

Den almindelige befolkning er usikre på sandheden. Panikken i landområderne vidner om, at befolkningen har meget lidt tillid til, at politiet har styr på yaka-bølgen. Global Voices rapporterer, at over 100 er arresteret som mistænkte.

Medierapporter

The Daily Mirror i  Sri Lanka rapporterede for en uges tid siden om to mistænkte, der blev hakket til døde af vrede arbejdere. De to mænd var klædt i sorte t-shirts og hoppede ned fra et træ og generede kvindelige te-plukkere. Man fandt barberblade på dem, fortæller politiet til Sri Lanka Sunday Times Online.

Samtidig skrev det indiske in.msm.com fra Colombo om 47 arresterede sex-monstre og om 30 sager i løbet af seks uger. Politifolk er sårede efter folkemængder forsøgte at pågribe en mistænkt, der senere viste sig at være uskyldig.

Sunday Times beskriver, at rundt omkring i landet er unge mænd bevæbnet med køller begyndt at holde udkik efter mistænkelige personer, der kunne være fedtdjævle.

Tilfælde af angreb på mentalt handicappede, vildt observatører, vindueskikere og folk, der bare hænger ud beskrives i medierne.

Politik i det

GV fortæller om en politiker, der spreder rygter om, at 1.000 unge kvinders blod skal ofres for at holde præsidenten ved magten, og at yakaerne er sendt ud for at udføre opgaven.

Andre mener, at militæret er involveret, fordi der er fundet identitetspapirer på en mistænkt yaka. Formålet skulle være at gøre folk bange, så militæret ikke behøver ophæve restriktioner fra borgerkrigstiden.

En parlamentspolitiker mener, at "nogle" ønsker at skaffe kvindeblod for at rane den legendariske guldkrone og svær, der tilhørte Dutugemumu, og at myndighederne må være involveret.

Dutugemumu skulle være en ond historisk singhalesisk konge, der bekæmpede en retfærdig tamiler. Andre mener at Dutugemumu var en befrier. Borgerkrigen i Sri Lanka var netop mellem de to etniske grupper.

Groundviews refererer en skribent for at "mange liv er tabt og mange er sårede flere steder i landet på grund af fedtdjævle".


tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for avisen.dk. Danida bidrager til projektet.