Fed fratrædelse til irske Danske Bankansatte

3. jan 2014, 11:17
Set med hjemlige briller får Danske Bankansatte i Irland en ekstremt lukrativ fratrædelsesordning. Den er mere end dobbelt så indbringende som den, de fyrede danskere fik i november.

Danske Banks eventyr i Irland ligner nu for alvor et mareridt. Banken har tabt mere end 35 milliarder på købet af National Irish Bank i 2005, er i gang med at trække sig ud af markedet og har netop indgået en aftale med den irske fagforening IBOA, skriver dr.dk.

Men det koster dyrt at komme af med ansatte i lande, der ikke har det samme fleksible arbejdsmarked som i Danmark, hvor det er let at både hyre og fyre.

Set med danske øjne er det i hvert fald en ekstremt lukrativ aftale for medarbejderne. Nogle af de irske ansatte kan spadsere ud af banken med helt op til 2,5 års løn. Ifølge aftalen har medarbejderne nemlig sparet fem ugers løn op for hvert års ansættelse - dog højst 130 uger.

Andre vilkår i Irland

Det betyder, at fratrædelsesordningen for de irske medarbejdere er mere end dobbelt så god som dem, der blev indgået med de danske ansatte under fyringsrunden i november sidste år. Her ramte bankens milliardbesparelse i første omgang 250 ansatte, som måtte forlade deres job.

Men man kan ikke sammenligne det danske og det irske arbejdsmarked, lyder det fra HR-direktør Helle Havgaard:

- Det lyder af meget. Men man er nødt til at se det i den kontekst, at i Danmark har man gode vilkår, idet vi for eksempel har arbejdsløshedsforsikring. I Irland er der nogle helt andre grundvilkår, der gælder på arbejdsmarkedet. Der er ikke tilsvarende forsikring og der er en anden arbejdsløshed, siger hun til dr.dk.

Vrede og fornærmede

Selvom fratrædelsesordningen for de irske medarbejdere ser attraktiv ud, er formanden for de irske finansansatte på ingen måde tilfreds:

- Vores medlemmer er meget skuffede, vrede og fornærmede over Danske Banks opførsel over for dem. De har ofret sig meget i tidens løb, hvor de blandt andet har medvirket i flere store sparerunder, siger Larry Broderick til dr.dk.

Bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull siger til dr.dk, at Danske Banks aktiviteter i Irland er et eksempel på, hvor dyrt det kan være for danske virksomheder at operere i lande, hvor man ikke har så fleksibelt et arbejdsmarked som i Danmark. Danske Bank har stadig filialer i 14 andre lande.

De bankansattes fagforening i Danmark, Finansforbundet, har ikke ønsket at kommentere fratrædelsesaftalen.