Fed fleksjobfidus: 260 timers gratis arbejde

24. jul 2013, 14:55
Anton Rysling er nystartet iværksætter. En fleksjobbonus har skaffet ham en gratis PRafdeling. Man kan diskutere, om det er etisk, siger han.

260 timers gratis arbejdskraft. For en nystartet iværksætter som Anton Rysling er det en gave. Ikke sendt fra himlen, men fra regeringen og Enhedslisten.

Den nye fleksjobbonus, som partierne vedtog i forbindelse med finansloven, giver virksomheder 25.000 kroner i bonus for at ansætte en fleksjobber under ti timer om ugen i et halvt år.

"Man kan diskutere, om det er etisk, at jeg som arbejdsgiver skal kunne få den bonus. Men dem, der har fundet på den ordning, må jo mene, at det giver mening," siger Anton Rysling.

Anton Rysling er selv arbejdsløs arkitekt, men har lige åbnet sit firma bikethecity.dk, der tilbyder GPS-guidede cykelture rundt i København.

Han er alene i firmaet, men siden maj har han haft både en PR-medarbejder og en engelsk oversætter ansat til at hjælpe ham med at få fat i turisterne.

De to ansatte har den store fordel, at de ikke koster ham en krone. De er fleksjobbere, og lønudgifterne til dem går præcis op med de 50.000 kroner, han får i bonus for at have dem ansat i et halvt år.

Gratis, men helt efter reglerne

Anton Rysling understreger, at ansættelserne er helt efter reglerne.

"Det er jo ikke sådan, at jeg har fundet nogle smuthuller, som jeg benytter. Jeg har fået tjekket både ved Forebyggelsesfonden og Københavns Kommune, at jeg følger reglerne," siger han.

Meningen med bonus-ordningen er at skaffe de svageste fleksjobbere i arbejde. For det er svært at finde arbejde for de fleksjobbere, der kun magter at arbejde få timer om ugen.

Men som Avisen.dk skriver i dag, får ordningen nu kritik fra flere sider, fordi intet forhindrer virksomhederne i at få bonus ved at ansætte fleksjobbere i få timer, selv om deres arbejdsevne er betydeligt højere.

Kommunen har da også vurderet, at Anton Ryslings to fleksjobbere kan arbejde i 15 timer om ugen, selv om de kun arbejder fire og seks timer om ugen hos ham.

Firmaet har nemlig ikke fastlagt timetallet efter fleksjobbernes arbejdsevne.

Det er derimod udregnet, så udgifterne til løn, pension, ferie og lønadministration går præcis op med de 50.000 kroner, Anton Rysling får i fleksjobbonus.

"Man kunne godt ansætte dem færre timer, og så tjene på det, men det ville jeg ikke synes, var etisk," siger Anton Rysling.

'Down-perioder' er en del af pakken

Den ene 'minifleksjobber' har selv søgt jobbet hos Anton Rysling, mens den anden er henvist af kommunens jobcenter.

Uden de 25.000 kroner i bonus, ville virksomheden ikke have nogen ansatte, erkender Anton Rysling, som dog mener, han giver noget igen.

"Punkt ét for mig er at få nogle folk til at hjælpe mig, men punkt to er, at det giver nogle folk en arbejdsmulighed og noget erfaring, så de ikke skal sidde derhjemme og kukkelure. På den måde giver det en masse mening. Om det giver mening økonomisk for staten, det kan jeg ikke svare på," siger Anton Rysling

De to ansatte har fået tilkendt fleksjob på grund af kronisk hovedine og problemer med balancenerven. Derfor har de begge ”down-perioder” ind i mellem.

"Det er del af pakken, men det har jeg vist fra starten. Det må man tage med og sige: 'Bare giv et kald, når du er på banen igen'," siger Anton Rysling.

Firmaindehaveren har ikke afgjort, om han vil beholde de to ansatte i mere end de seks måneder. Ordningen giver også mulighed for at ansætte to nye og søge om at få en ny bonus på 25.000 kroner per person.

"Jeg er lige begyndt med et helt nyt produkt. Og GPS-guidede cykelture gennem København er jo en sæsonvare. Så nu må jeg se, hvordan det går. Altså, hvis det går forrygende, og jeg kan bruge de to, jeg har ansat, så vil jeg da beholde dem," siger Anton Rysling.