Tæt på verden: Fattige kvinder og børn sælges for 180 mia.

30. apr 2012
Kriminelle syndikater tjener milliarder på at handle med fattige kvinder og børn. Vi må stå sammen imod det, siger FNs generalsekretær.

Organiseret kriminalitet holder udviklingen i fattige lande tilbage. Sammen med menneskehandel, vold og korruption er de førende faktorer i at fastholde millioner i ekstrem fattigdom.

Netop nu er ca. 2,4 millioner mennesker ofre for menneskehandel, som trælle, prostituerede eller svindlede ind i økonomisk afhængighed. Denne industri omsætter for omkring 180 milliarder kroner om året. Det er på niveau med våbensmugling og narkohandel.

Ofrene kommer især fra verdens skrøbelige lande uden fungerende retssystemer. To tredjedele af de handlede mennesker er kvinder.

”Kvinder lokkes fra deres hjem og lande med falske løfter. De får deres pas konfiskeret og mister deres personlige værdighed og sikkerhed. For at beskytte folk imod den slags misbrug må lande koordinere deres arbejdsmarkedspolitik og holdning til immigration,” mener FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

De svage lider mest

Skrøbelige lande, nogle af hvilke er hærget af krig, bliver ofre for griske kriminelle, fastslog han. ”Følgelig vokser organiseret kriminalitet, fremskridt bliver vendt til det modsatte og muligheder for social og økonomisk vækst tabes.”

Som Ban Ki-moon sagde tidligt i april i ved møde om beskyttelse af kvinder i generalforsamlingen, ”så må vi svare med lovgivning og retsforfølgelse, hvor menneskehandlere bruger trusler og våben.”

”I dag er lovlydighed, god embedsførelse, menneskerettigheder og økonomisk udvikling alle truet af international organiseret kriminalitet,” fastslog lederen af FNs afdeling for bekæmpelse af den slags, Yury Fedotov, den anden dag ved UNODCs årsmøde med deltagelse fra langt over 100 nationer.

Første skridt er, at lande slutter op om traktater, der skal forhindre menneskehandel. Ban Ki-moon klargjorde, at der altså er stor forskel på løfter og realiteter til skade for alt for mange kvinder og børn. Det koster penge at leve op til principperne.

Privat industri

[pagebreak]Som et nyt forsøg på at bekæmpe international kriminalitet forsøger FN at få erhvervslivet til at slutte op om indsatsen. Det skete for få dage siden ved UNODCs årlige session i Wien. Denne organisation beskæftiger sig med kriminalitet og narkohandel.

Generaldirektør for UNODC, Yury Fedotov, opfordrede direkte erhvervslivet til at ”købe en aktie” i en bedre fremtid ved at opføre sig retfærdigt og være med til at bekæmpe korruption. Han bad om finansiel støtte til at hjælpe fattige lande med at udvikle anti-korruption lovgivning og institutioner.

Allerede fra starten af er det erhvervsdominerede World Economic Forum partner. Det er ingen hemmelighed, at netop korruption gør det 10 procent dyrere at fungere som firma i verden.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.