Tæt på verden: Fattige børn slider sig halvt ihjel for rige

2. aug 2013, 11:50
Fattige børn slider sig selv halvt ihjel, når de arbejder for rige familier i Nepal. Landet har kun 10 inspektører, der skal sikre børnenes vilkår og rettigheder.

I Nepal er der tradition for, at velhavende familier fra byen tager til fjerne landsbyer for at skaffe børnearbejdere, der skal holde hus for dem.

Arbejdet i de private hjem er hårdt. Der skal blandt andet gøres rent og vaskes tøj. Gyldne løfter om mad, skolegang og god behandling bliver langt fra altid overholdt, og forældrene til de fattige børn er chanceløse.

Ifølge IPS News kan aftalerne føre til en grufuld barndom, fordi børnene de facto bliver behandlet som slaver.

Nyhedsbureauet beretter om en pige på 11, der arbejdede som barnepige for en rig familie. Hun løb "hjemmefra", fordi hun blev slået og fik hevet store totter hår af, selvom hun knoklede løs uden at få en eneste rupi for det.

Et "godt" tilbud

I Nepal arbejder over tre millioner mindreårige. Langt de fleste er under 14, anslår en lokal NGO. Hundredetusinder arbejder i private hjem.

Det er vanskeligt for fattige familier i fjerne landsbyer at modstå tilbuddet fra velhaverne, hvis de dårligt har mad på bordet.

Nepal er et af verdens allerfattigste lande. 80 procent af befolkningen lever af smålandbrug. Halvdelen af alle børn under fem år i landzonerne er fejl-ernærede.

"Gratis" børnearbejde

Det var industrialiseringen, der satte skub i traditionen, der altså går ud på, at middelklassen henter "gratis" børnearbejdere, der skal slave i blandt andet køkkenet.

Imidlertid anslår Plan International, at der er ligeså mange børnearbejdere i husholdninger på landet som i byerne. Der er cirka 165.000 af dem.

Nepal forsøger at gøre noget ved det omfattende børnearbejde og har vedtaget internationale konventioner imod børnearbejde og for børns rettigheder. Landet har også lovgivet imod børneslaveri.

Nytter kun lidt

Men meget nytter den slags ikke, når landet kun har ansat 10 inspektører til at kontrollere forholdene på arbejdsmarkedet. Nepal har en befolkning på over 30 millioner mennesker. Inspektørernes fokus er børn i landets industrier.

I samarbejde med lokale og internationale NGO'er, FNs arbejdsorganisation ILO og flere ministerier forsøger Nepal at få styr på problemet med børnearbejdere i landets private hjem. Inspektørerne kæmper en lige nu forgæves kamp mod dyb fattigdom og uvidenhed blandt folk i isolerede landbyer.

Problemet løses først, hvis der også sker en rehabilitering af børnearbejderne og en afstraffelse af de skyldige, der behandler børn som slaver.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet