Tæt på verden: Fattigdommen går amok i Obamaland

5. aug 2013, 11:00
Den økonomiske krise rammer ikke alene minoriteterne i USA. Også hvide amerikanere vil føle fattigdom og arbejdsløshed i løbet af livet.

Mens verdens stærkeste økonomi - den amerikanske - halter derudaf med minimal vækst, er den helt gal for størstedelen af befolkningen "over there".

Fire ud af fem amerikanere slås imod fattigdom og arbejdsløshed på et tidspunkt i livet, rapporterer nyhedsbureauet AP.

Mens formuer hober sig op hos en lille del af landets befolkning og i erhvervslivets bankbokse i udlandet, befinder et stort flertal i befolkningen sig i kortere eller længere tid uden arbejde, på socialhjælp eller i reel fattigdom.

Et snapshot af USAs økonomi fra 2011 viste, at 12,6 procent af den voksne befolkning mellem 25 og 60 år levede i fattigdom. Undersøgelser viser desuden, at risikoen for at blive fattig er hastigt stigende.

Store farveforskelle

Ikke på noget tidspunkt i de sidste 25 år har USA's hvide befolkning været så meget ude i tovene. 67 procent mener nu, at landets økonomi er "dårlig". Andelen, der føler sig økonomisk usikre, er 79 procent.

Det har altid været velkendt, at visse amerikanske minoriteter havde det hårdere end andre. Men uden for de rige forstæder - langt ude på landet og i småbyer - er 60 procent af de fattige hvide. De kaldes "de usynlige fattige".

Da folks hudfarve er en faktor i USA, har myndighederne opgjort antallet af hvide borgere, der lever under den officielle fattigdomsgrænse til 19 millioner. Antallet er dobbelt så højt som blandt afro-amerikanere.

I USA er fattigdomsgrænsen lige under 130.000 kroner i indkomst om året til en familie på fire.

Sidste års valg viste, at de fleste fattige hvide amerikanere stemmer republikansk. Minoriteterne, der i høj grad stemte på demokraten Barack Obama, er i henhold til undersøgelser langt mere optimistiske med hensyn til landets økonomi end de hvide.

Flere enlige mødre

Ikke siden 1975 har antallet af hvide enlige mødre været højere end blandt sorte. I 2011 var der 1,5 millioner enlige mødre blandt hvide mod 1,2 millioner blandt minoriteterne.

Den økonomiske nedtur for det amerikanske samfund betyder, at langt flere mennesker nu bor i nabolag med store fattigdomsproblemer. Det har den konsekvens, at unge hyppigere dropper ud af deres skole, og at teenage-piger hyppigere bliver gravide.

Hvert tiende amerikanske barn lever i dag i områder med mere end 30 procent fattige. Antallet af hvide børn i lignende sociale omstændigheder er kraftigt stigende, mens antallet af afro-amerikanske børn er faldende.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.