Fattigdom vil ramme nedslidte

25. jan 2011
Nedslidte vil blive fattigere med regeringens særlige førtidspension for ældre.

Regeringens førtidspension for ældre vil kaste mange nedslidte ud i fattigdom.

Selv om regeringen siger, at det fremover skal være enklere og hurtigere for ældre at få en førtidspension, bliver det ikke medicinsk nemmere. De ældre skal de stadig være så syge, at de på ingen måde kan arbejde.

Dermed er der stadig en stor gruppe af nedslidte, som er for syge til at klare et job, men for raske til en førtidspension. Og så er der kun kontanthjælpen tilbage.

Sådan lyder meldingen fra professor Finn Diderichsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Man skal stadig være fuldstændig uarbejdsdygtig for at få en førtidspension. Derfor vil en stor gruppe af efterlønnerne være for raske til at få førtidspension, men for slidte til at få et job. Skal den reform være rimelig, skal regeringen ændre på kriterierne for at få førtidspension," siger Finn Diderichsen.

Hver anden har brug for førtidspension

Han anslår, at op mod halvdelen af efterlønnerne er så nedslidte, at de har brug for eller vil få brug for en førtidspension, inden de går på pension.

Desuden vil det højst sandsynligt forværre nedslidtes helbred, hvis de skal fortsætte i det job, som har slidt dem ned. Det kommer til at koste sundhedsvæsenet.

"Da efterlønnerne er ufaglærte eller faglærte arbejdere, vil fattigdom ramme dem med de korte uddannelser og øge uligheden mellem rig og fattig i samfundet, når det gælder sundhed," siger Finn Diderichsen.

Det er Socialrådgiverforeningen enig i. Formand Betina Post kalder reformen for en sjusket løsning, der vil ramme det danske velfærd.

"Reformen giver en urimelig forskelsbehandling i Danmark, som får hele den danske sociale model til at skride. Den kaster de svageste ud i yderligere fattigdom," siger Betina Post.