Fatima får lettere Muhammed i job

17. okt 2010
Arbejdsløse indvandrere får nemmere job, hvis deres socialrådgiver på jobcenteret er indvandrer.

Når arbejdsløse Muhammed sidder foran socialrådgiver Fatima, får han sværere ved at bruge religiøse undskyldninger til at afvise et job.

For en muslimsk socialrådgiver hopper ikke på, at Muhammed ikke kan håndtere svinekød i et supermarked på grund af sin religion.

Blandt andet derfor er socialrådgivere med indvandrerbaggrund bedre til at skaffe andre indvandrere i job, viser erfaringer fra to jobcentre.

"Vi har faktisk arbejdsløse indvandrere, der synes vores udenlandske socialrådgivere er hårde. Men det betyder, at flere indvandrere kommer i arbejde," siger Bünyamin Simsek leder af Jobcenter Århus-Centrum.

Indvandrere skaber resultater

Siden han blev chef, har han ansat flere indvandrere som socialrådgivere.

De seneste tre år har Odense Jobcenter også ansat flere indvandrere for derved at få flere arbejdsløse ikke-vestlige udlændinge i job. Og det er lykkedes.

På tre år er antallet af indvandrere på kontanthjælp i Odense Kommune faldet fra 3.100 til 2.500 det vil sige et fald på 20 procent.

Kalder et tørklæde for et tørklæde

"Vores ikke-vestlige ansatte har ikke samme berøringsangst over for arbejdsløse indvandrere. De har nemmere ved at sige: 'Kan du tage et mindre tørklæde på, så du kan arbejde ved maskiner'," fortæller Birgitte Vinsten, der er integrationschef for Odense Jobcenter.

Hun fortæller, at de danske medarbejdere i jobcentrene også lærer af de socialrådgivere og jobkonsulenter, som har en indvandrerbaggrund.

For eksempel tog en af jobcenterets danske jobkonsulenter med en arbejdsløs indvandrerkvinde til et møde hos en uddannelsesvejleder på et gymnasium.

Fortæller den barske sandhed

Vejlederen blev ved med at fortælle kvinden, at der var andre muligheder end gymnasiet. Hun turde nemlig ikke sige, at indvandrerkvinden var for bogligt svag til at komme i gymnasiet.

"Til sidst måtte vores danske jobkonsulent sige det. Det kunne hun, fordi hun havde lært at være mere direkte af vores udenlandske jobkonsulenter. Den arbejdsløse kvinde fik derved øjnene op for andre uddannelsesmuligheder," siger Birgitte Vinsten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her