Tæt på verden: Fastholder amputeringer som straf

17. mar 2013, 15:10
Sudan er stolt over at skære hænder og fødder af dømte kriminelle. Trods international kritik viger styret ikke fra sin praksis.

I februar mistede en sudaneser ved navn Adam al-Muthnas sin højre hånd og venstre fod. De blev skåret af som straf for et væbnet røveri i 2006.

Næstformanden for Sudans Højesteret, Abdul Rahman Sharfi, forsvarede efterfølgende dommen ved en pressekonference. Han lagde vægt på, at det er en del af sharia.

Han afslørede samtidig, at mere end 16 lignende domme var eksekveret siden 2001 og understregede, at landet ikke skammer sig over implementeringen af sharialov: “Vi hæger om Allahs bog (koranen), og ikke den Hippokratiske Ed (lægeløftet),” sagde han til All Africa.

Til pressemødet sagde han tilmed, at “hvis læger nægter at udføre Hudud-straffe (islamiske straffe for bl.a. tyveri og utroskab), så er vi forberedt på at undervise og kvalificere dommere udi at udføre amputationer,” skriver All Africa.

FN og menneskerettighedsorganisationer fordømmer udførelsen af dommen på det kraftigste.

Adam al-Muthna blev den 14. februar, 2013, fundet skyldig for et væbnet røveri tilbage i 2006, hvor han beskød en bil og stjal 1.000 sudanske pund (1.300 kr.). Straffen var amputeringen af hans højre hånd og venstre fod.

Straffen blev udført af læger på politihospitalet al-Ribat i hovedstaden Khartoum, skriver Reuters.

Amputationer ikke nyt

Afskæring af kropsdele har været en del af sudansk lovgivning siden 1983, hvor den daværende præsident, Jafar al-Numayri, indførte islamisk lovgivning i Sudan – de såkaldte September-love.

Ifølge sudansk straffelov paragraf 168b er krydsamputering straffen for at væbnet røveri, når det resulterer i alvorlige skader eller omfatter et beløb af pt. 1.500 sudanske pund (næsten 2.000 kr.), skriver All Africa.

Indførelsen af sharia i 1983 skete i et forsøg på at forene landet, men blev i stedet en vigtig årsag til en seks-årig borgerkrig mellem det muslimske nord og det overvejende kristne syd.

Borgerkrigen var blodig og kostede to millioner livet, og drev fire millioner borgere på flugt. Den religiøse fragmentering førte med tiden til opdelingen af landet i Sudan (den nordlige del) og Sydsudan i 2011, ifølge Gyldendals åbne Encyklopædi.

Statsstøttet tortur

Amputeringen af Adam al-Muthnas hånd og fod førte i februar til protester fra menneskerettighedsorganisationer i selve Sudan samt Frankrig og Canada.

Senior lægekonsulent for PHR, Physicians for Human Rights, Dr. Vincent Lacopino, kaldte straffen en “grov overtrædelse af FN’s etiske lægeprincipper for sundhedspersonale, især læger, som passivt eller aktivt deltager i tortur eller anden umenneskelig behandling eller straf.”

Han fortsætter: “Såkaldt krydsamputering er en form for statsstøttet tortur,” siger han til All Africa.

Den canadiske udenrigsminister, John Baird, uddybede i starten af måneden denne retorik og kaldte dommen for “et barbarisk udtryk af sharialoven. Sudan, et land med en forfærdelig fortid med menneskerettigheder, er sunket til nye dybder af mishandling, efter at have udført amputeringer på en dømt mand,” refererer All Africa.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Nikolaj Skydsgaard, Verdensnyt.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.