Farmor er også på Facebook

23. aug 2008
Når ældre mennesker går på nettet, bruger de de virtuelle muligheder i lige så høj grad som de unge både på mailen, i netbanken og på Facebook.

Glem alt om gamle hønisser, der ikke kan hitte ud af at trykke på computertasterne og som tror, at internettet er en døgnflue.

Århusianske Innovation Lab, som er et internationalt videncenter for ny teknologi, har lige afsluttet en undersøgelse for en jysk virksomhed i den finansielle sektor om de ældres daglige brug af nettet.

Den viser, at 62 procent af de ældre fra 62 år og opefter har været på nettet inden for de sidste tre måneder - og at 47 procent af dem er det dagligt.

»Det er simpelthen en myte, at de gamle ikke er på nettet, og vi kan se, at de gamle, der bruger nettet, er meget aktive. De er faktisk meget langt fremme i skoene. Eksempelvis bruger hver femte af de gamle mobilt internet, typisk en bærbar computer, og det er ganske imponerende,« mener Preben Mejer, direktør for Innovation Lab.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Familien det vigtigste

Og når de ældre surfer rundt på nettet, så er det ifølge Preben Mejer både i netbanken, på Facebook og ikke mindst på mailen.

»De ældres netvaner er i høj grad båret af et ønske om kunne kommunikere med familien, og her har mange altså fundet ud af, at hvis oldemor ikke er på nettet, ja så er det sværere at være i kontakt med oldebørnene,« siger Preben Mejer, der i sine foredrag om emnet er stødt på både 93-årige powerpointhajer og 85-årige, der tjekker mailboksen som det første om morgenen.

Til gengæld er der 38 procent af de ældre, som ikke er på nettet overhovedet, og det bekymrer Preben Mejer.

»De risikerer at blive isolerede i forhold til familien, men i USA findes der faktisk nye opfindelser, som prøver at afhjælpe det,« fortæller han.

Blandt andet en printer, som den it-kyndige i familien kan sætte op for mormor, der kun printer mails fra kendte mailadresser. På den måde tikker mails'ene ud på papir, så den ældre slet ikke behøver at bruge en computer.

faktaboks