Sidste år blev tre personer indlagt med hjernebetændelse, efter de var blevet smittet via flåter fra legepladsen. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Farlig virus lukker dansk legeplads

17. jun 2020, 19:01
En populær naturlegeplads lukker nu, efter der er fundet flåter med den farlige virus TBE.

Tisvilde Naturlegeplads lukker på sin nuværende placering.

Det sker som en konsekvens af, at den farlige TBE-virus, der også er kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse, igen er fundet i flåter, der er indsamlet ved legepladsen, der ligger i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn i Nordsjælland. Det skriver TV 2 Lorry.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Ledighed under coronakrisen rammer unge nordjyder hårdest

Sidste år blev tre personer indlagt med hjernebetændelse, efter de var blevet smittet via flåter fra legepladsen. Og det får altså nu konsekvenser, at man to i år træk har fundet flåterne det samme sted. 

Flåterne er indsamlet i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut, og professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut oplyser til TV 2 Lorry, at man på et møde med Gribskov Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed tirsdag er blevet enige om at lukke den nuværende placering af legepladsen, mens der arbejdes på at finde en ny.

Flåterne med virus findes nemlig kun i et meget begrænset område. Anders Fomsgaard understreger derfor, at det er ok at færdes i skovene i området ved Tisvilde Hegn. Man skal blot blive på stierne.

- Det er jo ikke sådan, at flåterne er over det hele. Det er kun på den her lille plet ved naturlegepladsen. Men man skal måske lige kigge sig efter, når man kommer hjem for at se om der skulle sidde nogle flåter og så fjerne dem med neglene så hurtigt som muligt, siger professoren til TV 2 Lorry.

Det er alvorligt, hvis man bliver smittet med TBE-virus. Eftervirkningerne kan vare i flere år, og man kan blive lam i arme og ben. Flåter kan også smitte med bakterien Borrelia, som er langt mere hyppig end TBE. Omkring 15 procent af alle flåter i Danmark anslås at have Borrelia-bakterien, skriver dr.dk.

I Danmark er det sjældent, at der findes flåter med TBE-virus uden for Bornholm, der i flere år har været et risikoområde. Anders Fomsgaard har en teori om, at flåterne er kommet til Nordsjælland fra et naboland. 

- Det ser ud, som om det kommer fra Norge. Vi ved, at der sidder mange inficerede flåter på trækfugle. De kan faktisk blive så tunge af flåter, at de falder ned fra himlen. Der er sandsynligvis kommet sådan en og har slået sig ned lige på den attraktive plet her, siger han til dr.dk.