Tæt på verden: Farlig sygdom udryddet fra jordens overflade

24. jun 2011
Kun en gang før kopper er en sygdom udryddet. Nu kom turen til den frygtede kvægpest, der i århundreder har hærget landbruget.

For anden gang i menneskehedens historier er det lykkedes at udrydde en sygdom. Kvægpest er nu historie. Sygdommen har i århundreder hærget husdyrhold overalt medbringende sult og nød.

Lørdag markeres begivenheden ved en ceremoni i Rom hos FNs landbrugsorganisation FAO.

Udryddelsen af kvægpest anses for veterinærmedicinens hidtil største bedrift. 80 procent af alle inficerede dyr dør. Menneskers dødbringende kopper blev fjernet fra jordens overflade i 1980.

Historie

Kvægpest er beskrevet i oldtidens kinesiske skrifter og dokumenteret i løbet af romertiden. Napoleon havde problemer med den, fordi han ikke kunne flytte nok kvæg med sine hærgende hære.

I 1889 medførte pesten døden af hungernød for en tredjedel af Etiopiens befolkning, selv om den ikke direkte angriber mennesker. Også trækdyr blev angrebet af sygdommen.

Den internationale kamp imod kvægpest er stået på siden 1924. Utalte millioner stykker kvæg er døde af den i Europa, Asien og Afrika.

Det sidste kendte udbrud skete i Kenya i 2001. Tiden efter her gået med at undersøge sygdomme blandt husdyr og vilde hovdyr verden over.

Kvægpest har en makker for mennesker: Mæslinger.

Videnskaben arbejder

Næste mål for forskerne er at udrydde polio, et arbejde der er stået på siden 1988, parasit-sygdommen Guinea-orm og mund-og-klov syge. Udryddelsen af andre sygdomme som malaria er slået fejl, omend enorme ressourcer er bag kampen.

Den målrettede indsats imod kvægpest har været finansieret af Europæiske lande og er stået på siden 1994. Omkostningen har været millioner af Euro. Det er sket gennem et massiv vaccinationsprojekt. Det blev fulgt op af overvågning af husdyr og vilde hjorte.

Kvægpest er en relativ ”simpel” sygdom. Mund-og-klov er mere vanskelig og nogle forskere mener, at snarere end at fokusere på udryddelse skulle man bruge midlerne til at begrænse den.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her