Far vil gerne have barsel hvis han får lov!

11. sep 2013, 04:00
Ny måling: Mænd vil rigtig gerne have 12 ugers barsel med deres børn

12 uger som familiens omdrejningspunkt. Det er et ønske for langt de fleste nybagte fædre i Danmark.

Op mod to tredjedele af danske mænd vil gerne bruge 12 uger på at være på barsel med deres barn, hvis de fik muligheden. Det viser en ny Gallupmåling lavet for LO.

Faktisk er det kun 14 procent af de danske mænd, der direkte adspurgt siger nej til at tage 12 ugers barsel ved et faderskab.

”Undersøgelsen dræber myten om, at mænd ikke vil tage barsel med deres børn. Derfor er det ikke bare kvindernes ligestilling, regeringen svigter ved at opgive den øremærkede barsel til mænd. Det er i mindst lige så høj grad danske mænd, der rammes,” siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Ny rapport om fædre-barsel senere idag

I dag udkommer beskæftigelsesministeriets rapport om mulighederne for at skabe mere barsel til fædre. Ser man på vores nordiske naboer, ligger danske mænd nemlig bagerst i feltet, når det kommer til barsel.

Det skyldes blandt andet, at man i Sverige har øremærket 2 måneder af barslen til fædrene, et tiltag, der også blev skrevet ind i regeringsgrundlaget, da den nuværende regering trådte til.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har ved gentagne lejligheder slået fast, at hun ville arbejde målrettet for at reservere 12 ugers barsel til fædre, men i sidste uge måtte hun erkende, at hun og regeringen ikke ville indfri dette løfte.

I stedet tilbyder regeringen nu fædre en såkaldt barselsbonus på op til 100 kroner skattefrit om dagen for mænd, som tager barsel op til 12. uge.

Regeringen tabte spillet om barsel

Mandeforsker Kenneth Reinicke ærgrer sig over, at regeringen har valgt ikke at ved at stå fast på øremærkning af barsel til mænd. Ifølge forskeren havde øremærkning været en effektiv fremtidssikring af mændenes voksende ønske om passe deres børn længere i hjemmet.

”Undersøgelsen viser en øget parathed blandt danske mænd til at tage længere barsel. Man skal bare ikke være naiv og tro, mændene ikke er nervøse på karrierens vegne. Men hvis en nybagt far får tilbudt øremærket barsel, så synes alle jo, at han er et fjols, hvis han ikke tager den, siger Kenneth Reinicke, lektor på Roskilde Universitetscenter. ”

Mænd ønsker sig mere barsel end kvinder

I april måned viste en Gallup-undersøgelse, at over halvdelen af befolkningen var for en øremærkning af barsel til fædre, og her var det mændene, der havde førertrøjen på. Hele 56 procent af mændene ønskede sig længere tid med børnene, mens 54 procent af kvinderne, ønskede dette på mændenes vegne.

Rettelse: Avisen.dk har foretaget følgende rettelse klokken 10:40

- Vi anførte, at 22 procent af adspurgte fædre under ingen omstændigheder kunne motiveres til at holde længere barsel. Det korrekte tal er 14 procent.

Forklaringen er, at de 290 adspurgte i spørgsmål 1 (se faktaboks til højre) blev sendt videre til spørgsmål 2, såfremt de svarede 'ved ikke' eller 'nej'. I alt 187 blev derfor sendt videre til spørgsmål 2, og de 42 adspurgte, der under ingen omstændigheder kunne motiveres til at holde længere barsel, udregnes så i procent af det samlede antal adspurgte fra spørgsmål et (290), hvilket bliver 14 procent.

Så mange mænd ønsker barsel

 

Hvis du blev far i morgen, kunne du så godt tænke dig at holde lang barselsorlov (3 måneder eller længere)?


 • Ja: 36 procent
 • Måske: 31 procent
 • Nej: 29 procent
 • Ved ikke: 5 procent

 

Respondenter: 290 fædre med børn under 15 år adspurgt.

 

Hvad kunne få dig til at holde lang (3 måneder eller længere) barselsorlov?


 • Hvis flere uger var reserveret til faren i loven: 7 procent
 • Hvis jeg var sikret fuld løn i hele orloven: 55 procent
 • Hvis min arbejdsgiver og mine kolleger syntes om idéen: 23 procent
 • Hvis min kone syntes om idéen: 20 procent
 • Andet: 5 procent
 • Ingenting. Jeg ville ikke have lyst til at holde lang orlov: 14 procent
 • Ved ikke 7 procent

 

Respondenter: 187 fædre med børn under 15 år adspurgt.