Peter Hummelgaard kan glæde sig over, at svigermor er flyttet ind. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Midt i hektisk valgkamp: Svigermor er flyttet ind

14. maj 2019
Bag de travle politikere står omsorgsfulde familiemedlemmer klar til at hjælpe med lige præcis dét, som kandidaterne har brug for. Hjemme hos Peter Hummelgaard er svigermor flyttet ind.

Det kan være benhårdt for politikerne at føre valgkamp, når der skal deles flyers ud og holdes brandtaler fra tidlig morgen til sen aften. Så hvordan hjælper kandidaternes nærmeste på hjemmefronten med at sikre, at deres bedre halvdele ikke brænder ud?

En kæreste står parat med en lindrende portion skyr, når kandidatens hals lukker til efter mange tv-debatter. Hos en anden kandidat er svigermor flyttet ind for at assistere børnefamiliens nu ekstra travle hverdag.  

Løsningerne er mange, når hverdagen skal hænge sammen hjemme hos en politiker, der kører valgkamp på fuldtid. A4 Nu har talt med kærester og ægtefæller om, hvordan de hjælper kandidaterne til at holde hovedet højt hele valgkampen igennem. 

Hjemme hos socialdemokraten Peter Hummelgaard kører både han og kæresten Sara Vad Sørensen et stramt valgproggram. Hun er konstitueret souschef for Socialdemokratiets økonomiske afdeling og mor til Gro på ni måneder.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi er så heldige, at min mor lige er gået på efterløn, så hun er flyttet ind. Hun hjælper os i den her periode i forhold til Gro, fortæller Sara Vad Sørensen.

To karrierer på samme tid

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen fik en ganske anden start på valgkampen end forventet. Han måtte træde til, da de første partilederrunder rullede over skærmen på valgkampens første dag, mens partiformand Mette Frederiksen forsøgte at komme over sit maveonde derhjemme.

Nicolai Wammens kone Karen Wammen vidste, hvad der skulle til for at hjælpe sin mand, der var ramt af forkølelse på valgkampens første dag. 

- Da Nicolai med få timers varsel skulle være stedfortræder for Socialdemokratiets formand, skyndte jeg mig forbi med lidt skyr og et stort knus. Det er de små ting i hverdagen, der tæller, når planerne bliver lavet om, og hvor man kan have brug for opbakning, siger Karen Wammen.

Der er ikke meget tid til at se hinanden, når der er valgkamp. Men Karen Wammen gør sit for at hjælpe sin mand, også selv om hun selv har nok at se til som udviklingschef i Forenet Kredit.

 - Jeg har et fuldtidsarbejde, og det skal passes, uanset om der er valg eller ej, siger hun og fortsætter:

- Jeg fungerer ofte som hans sparringspartner i hverdagen og også her under valgkampen. Vi er i tæt dialog, selv om vi ikke får set hinanden lige så meget, som vi plejer, siger Karen Wammen. 

Den daglige sparring sker typisk sent om aftenen i København, hvor parret bor. I Aarhus, hvor ægtemanden er opstillet, er familien er nu en del af teamet på valgkampskontoret. Det betyder en del, fortæller Karen Wammen:

Artiklen fortsætter efter billedet

Keld NavnToft / Ritzau Scanpix

- Nicolais og min familie støtter Nicolai i valgkampen, hvor min svigermor, min tvillingesøster og min faster og onkel er engagerede på valgkampskontoret. Det betyder meget, at vi kan støtte hinanden i familien, siger Karen Wammen.

Fleksible arbejdstider

Det er ikke i alle familer, at begge parter formår at køre karriere på fuldtid under valgkampen. Hjemme hos Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag, er det hendes mand, rapperen Andreas Seebach, der holder skansen, når hun er ude af døren før klokken 6:30 for at sætte snuden mod en vilkårlig s-tog station for at køre valgkampagne. 

- Det er ikke første gang, at vi som familie har travlt, det har vi prøvet mange gange før. Nu kommer der en hektisk periode, hvor der er ekstra meget drøn på, og så løfter jeg lidt mere end normalt, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet 

Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

Andreas Seebach er lige nu i studiet for at indspille ny musik, så hans hverdag er ret fleksibel. En ting er dog sikker; det er ham, der afleverer børnene i institution hver morgen.

- Vi har tre børn, så der er altid nok at se til. Jeg kommer til at aflevere dem hver morgen. I dag kommer Astrid hjem i eftermiddag og henter børnene, inden hun skal videre til møder i aften. Det handler selvfølgelig om, at hun får set børnene, når der er huller til det, så de ikke bliver helt vanvittige de små, siger Andreas Seebach.

Rutineret husbond 

For Pia Kjærsgaards (DF) mand, Henrik Thorup, er det 14. gang, han er med på sidelinjen, når fruen deler flyers ud over hele landet. 

- Det er en meget travl politiker, man er gift med, når der er valgkamp. Det blev lidt sent, da hun kom hjem i går, men det vænner man sig til, siger Henrik Thorup.

Artiklen fortsætter efter billedet

Han husker, at han var med til at samle underskrifter ind for det nysttiftede Dansk Folkeparti for 24 år siden. Dengang skulle politiker-hustruen i høj  grad bakkes op, når hun kom hjem. 

I dag tager Henrik Thorup fortsat del i Pia Kjærsgaards valgkamp, men i et andet omfang end de første år. 

- De første år var jeg selv en af de aktive, der for rundt og hang valgplakater op, nu lader jeg en anden holde stigen, siger Henrik Thorup.