Kontrol_af_lastbil_foto_Thomas_Tolstrup__2_
Arkivfoto fra en tidligere lastbilkontrol. Foto: Thomas Tolstrup

Far og søn anholdt: Fusk med førerkort var familieforetagende

16. feb 2021, 13:25
Tungvognscenter Syd slog til mod to mistænke, som har et mere nært forhold en de gennemsnitlige medsammensvorne.

Systematiske lovbrud i transportbranchen er ikke altid en sag om organiserede netværk af skumle bagmænd.

Det kan også være  en familieaktivitet.

Det var konklusionen, da betjente fra Tungvognscenter Syd natten til fredag i sidste uge slog til i en koordineret aktion mod en 45-årig vognmand på Fyn, der er mistænkt for gentagne tilfælde af personelfalsk og overtrædelse af køre-hviletidsbestemmelserne.

LÆS OGSÅ: Udenlandske chauffører ville undgå kontrol: Politiet slog hårdt ned på piratkørsel og farlig julepynt

Vognmanden måtte tidligt op, da tungvognsbetjentene bankede på lidt efter kl. 4.00 om natten for at anholde manden og foretage en ransagning.

På samme tidspunkt slog politiet til på en anden adresse og anholdt en medsammensvoren - vognmandens 20-årige søn, der er ansat som chauffør i virksomheden.

Havde andres førerkort på sig

Både far og søn var ved anholdesen i besiddelse af førerkort, der ikke tilhørte dem selv. Dene ene af dem anvendte endda et førerkort, der ikke var hans eget, i øjeblikket hvor han blev standset.

Begge blev sigtet for personelfalsk efter straffelovens § 174, der straffes med bøde eller fængsel i op til seks måneder, og overtrædelse af køre-hviletidsbestemmelserne.

Ved at anvende andres førerkort i takografen - også kaldet fartskriveren - kan man omgå de systemer, der normalt kontrollerer, om man overholder reglerne om køre-hvile-tider. Dermed kan man snige sig udenom de pauser og hvil, man er forpligtet til.

Det er ulovligt, fordi en chauffør i en tung lastbil, der har kørt i mange timer uden at sove, potentielt set er dødsensfarlig på motorvejen. Det har politikommissær Claus Kjær-Pedersen fra Tungvognscenter Nord tidligere forklaret til A4 Arbejdsliv:

- Det er jo farligt i sig selv ikke at være udhvilet, når man fører et motorkøretøj, og jo stærkere man kører, jo hurtigere skal man reagere. Træthed sløver reaktionsevnen. Derfor giver det sig selv, at kombinationen af hastighed og manglende søvn er en farlig cocktail.

Lang efterforskning

Da ransagning og afhøring af faderen og sønnen var afsluttet, blev de begge løsladt i løbet af fredagen.

Tungvognscenter Syd, der hører til ved Sydøstjyllands Politi, har forud for aktionen i sidste uge efterforsket virksomheden i længere tid, oplyser politikredsen.

LÆS OGSÅ: 102 ofre for menneskehandel til tvangsarbejde – 0 dømte bagmænd

En større efterforskning i sagen skal nu gennemføres med henblik på at fastlægge omfanget af lovovertrædelserne.

Når efterforskningen er færdig, vil anklagemyndigheden vurdere sagen og lægge sig fast på, hvilken strafpåstand, de mener er passende i sagen.