Manden blev i første omgang sigtet for drab på tre ældre mennesker i et boligkompleks på Vangehusvej i København. (Arkivfoto) Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Ældre kvinde døde - nu har politiet mistanke om drab

5. maj, 15:23
Efterforskere fik først mistanke om, at der kunne være begået et drab, efter at ældre kvinde var kremeret.

De plejede at snakke sammen hver dag.

Så da en 78-årig kvinde fra Østerbro i København i februar sidste år ikke kunne få fat i sin veninde, besluttede hun at låse sig ind i hendes lejlighed.

De var så tætte, at de delte nøgler. De boede i samme boligblok.

På gulvet i køkkenet fandt hun 82-årige Eva Hoffmeister. Hun var død og lå med ansigtet vendt delvist ned mod gulvet. Hendes fingre var sorte. Hun havde frakke på og en hætte over hovedet.

Veninden ringede 112 – og en ambulance blev sendt ud til adressen.

Ved et ligsyn blev det konkluderet, at dødsårsagen var en "ikke-specificeret hjertesygdom". Hendes død blev beskrevet som "naturlig".

Det var tilbage i februar 2019. Siden har en del ændret sig.

Anklagemyndigheden mener, at Eva Hoffmeister blev slået ihjel.

En optagelse af venindens opkald til alarmcentralen er tirsdag eftermiddag blevet afspillet i retssal 41 i Københavns Byret, hvor en 28-årig mand er tiltalt for drab på tre ældre på Østerbro.

Han nægter sig skyldig.

Det er retssagens femte dag, men første gang, at Eva Hoffmeister er i fokus. Hun boede alene, efter at hendes mand var død.

Foruden hende mener anklagemyndigheden, at en 80-årig mand og en 81-årig kvinde fra samme bebyggelse på Østerbro er blevet slået ihjel.

Hoffmeister blev angiveligt dræbt 5. februar. Hun blev fundet død godt to døgn senere. Og 11. februar kontaktede hendes familie politiet. De kunne ikke finde hendes pung og mobiltelefon i lejligheden.

Mobiltelefonen blev fundet, men pungen med betalingskort var væk.

Familien kontaktede politiet igen, da man opdagede, at der var hævet penge på Hoffmeisters konto efter hendes død.

Politiet opfordrede til at melde pungen og betalingskortet stjålet.

Men hvad angår selve dødsfaldet, lød ordensmagtens umiddelbare vurdering, at der ikke var sket noget kriminelt.

Anklager Søren Harbo har tirsdag fremvist en samling billeder, som politiet tog i lejligheden efter Eva Hoffmeisters død. Det er særdeles vigtigt materiale, mener han. For det er de eneste håndgribelige beviser fra stedet.

En stok er væltet i entréen, og en blomsterkrans er faldet ned fra væggen.

Og i køkkenet ligger Hoffmeister oven på en skridmåtte – en måtte, der skal sikre, at et gulvtæppe ikke skrider. Men måtten ligger ikke under et gulvtæppe. Gulvtæppet ligger ved siden af.

Først knap en måned efter Eva Hoffmeisters død fik efterforskere mistanke om, at der kunne være begået en forbrydelse.

På det tidspunkt var hun for længst kremeret. Der blev derfor aldrig lavet en obduktion, som er en langt grundigere lægelig undersøgelse end et ligsyn.

Mistanken om, at der kunne være tale om drab, opstod, da datteren til en anden afdød kvinde - Inez Hasselblad - kontaktede politiet. Hun fandt omstændighederne omkring sin mors død mistænkelige.

/ritzau/