Falsk medicin dræber i Afrika

2. jan 2013, 10:00
Fabrikanter i Indien og især Kina sender falsk medicin til Afrika. Ingen kan se forskel på det helbredende og det farlige produkt.

Malaria kan være dødelig; ikke mindst hvis en angrebet behandles med falsk medicin. Afrikanske lande har ingen eller sjældent god kontrol med importerede varer, der kan komme fra ryggesløse fabrikanter, som producerer dårlig kvalitet eller totalt virkningsløse medikamenter.

I sagens natur er det meget svært at sætte tal på mængden af falsk medicin, der kommer ind i afrikanske lande. Dog har undersøgelser, som rapporteret af The Pulitzer Center, vist, at formentlig en tredjedel af al malaria-medicin brugt i Uganda og Tanzania er enten dårlig eller falsk.

Præparaterne kommer fra Indien og især Kina, der beskyldes for at have mange menneskeliv på samvittigheden. Officielle kilder i Kina afviser. Dødsofre i fattige lande for grådighed bekymrer tilsyneladende ikke.

Global indsats

Der mangler ikke god vilje til at bekæmpe globale plager som malaria, hvad enten det er FN-organisationer, store NGO’er eller filantropiske organisationer. Donationerne kan være fysiske piller. Resultatet har været, at der er opstået en underskov af apoteker, der sælger medicin til befolkningen.

Undersøgelser i Tanzania viste for nylig, at selv de statslige lagre af HIV-medicin var infiltreret af falsk medicin. Man fandt 10.000 pakker, og af dem var 2.000 stadig i cirkulation. Selv de ansvarlige kan ikke vurdere, hvornår et produkt er falsk. Tager folk først medicinen, er skaden sket.

Kritikere mener også, at der ikke er nok at give billige eller gratis piller til befolkningen, hvis problemerne omkring rent vand, klinikker og forbedringer af folks boligforhold bliver ignoreret. Årsagens rod er den manglende bekæmpelse af mygge-plagen.

Kopier

Nu om stunder er det så let som ingenting at få hvad som helst kopieret. I de groveste tilfælde bliver blot emballagen kopieret, fordi ingen kan gennemskue indholdet i en pille. Kritikerne af situationen fremhæver, at kopi-problemet gælder alt fra kondomer til HIV-medicin.

Selv om mange af de kopierede produkter er ganske billige, kan udgiften være for høj til fattige menneskers budget. Derfor lokker billigere løsninger.

På globalt plan er handelen med falsk medicin anslået til 400 milliarder kroner. Kontrol forekommer kun sjældent i fattige lande.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.