Falckredder: Vågner om natten badet i sved

30. nov 2012, 13:40
For Benny Juhl har frygten for et tilbagefald fyldt meget efter, at han har fået fjernet den ene testikel på grund af kræft. Den 41årige Falckmand har taget indslumringspiller for at kunne sove, når angsten har været værst.

Benny Juhls ene testikel blev hård og deform.

"Jeg vidste det godt. Ingen ord er det samme som en dårlig diagnose, og lægerne var meget tavse," fortæller den 41-årige Falck-mand, der har levet af at slukke ildebrande, siden han var 21.

Testiklen blev fjernet, men syv måneder senere fik familiefaren fra Randers et nyt chok.

Under en kontrol på den lokale kræft-afdeling fandt lægerne en knude i hans mave.

"Jeg kan vågne klokken 03.00 om natten badet i sved, fordi jeg bekymrer mig om, hvordan det skal gå min familie, hvis jeg ikke er her længere," fortæller han.

Benny Juhl er far til tre drenge i alderen 14, 12 og 4.

Når bekymringerne har været værst, har han spist indslumringspiller for overhovedet at kunne sove.

"At være i behandling for kræft er slemt nok i sig selv. Hvis du derudover ikke får din nattesøvn, så falder du helt fra hinanden," forklarer han.

Falck-manden fra Randers er en ud af mange kræftramte brandmænd, der står frem her på Avisen.dk, fordi de mistænker deres job for at have givet dem diagnosen cancer.

Masker var kun for tøsebørn

Umiddelbart er der ingenting ved Benny Juhl, der forklarer, hvorfor præcis han har fået kræft.

Han er ikke-ryger. Han har aldrig haft problemer med sin testikler, da han var dreng. Ingen af mændene i hans nærmeste familie har haft testikelkræft eller cancer testis på latin.

Til gengæld har han i 20 år slukket ildebrande i og omkring Randers. På travle dage kunne der være helt op til tre brande om dagen.

"Da jeg startede som brandmand, var masker kun for tøsebørn. Altså efterslukkede vi uden. Faktisk blev der set skævt til dem, der beskyttede sig selv," fortæller Benny Juhl.

Han var dog ikke klar over, at røgen under og efter en ildebrande er tyk af kræftfremkaldende stoffer.

"Falck har aldrig fortalt mig, at jeg havde en forhøjet risiko for at dø eller blive syg af kræft. Det er først nu, hvor debatten er der, at jeg er begyndt at tænke over sammenhængen," fortæller brand- og redningsmanden.

Pyha! Knuden er blevet mindre

Heldigvis har familienfaren for få dage siden fået at vide, at knuden i maven er ved at aftage. Han slap altså med forskrækkelsen, men skal gå til kontrol hver anden måned i to år.

"Der faldt en stor sten fra mit hjerte," fortæller han.

Benny Juhl er ikke sygemeldt, men han har slukket sin sidste ildebrand.

"Jeg har fået det gule eller rettere det lyserøde kort, så jeg kører kun ambulance i dag. Det er slut med at slukke ildebrande," siger Benny Juhl, der har arbejdet for Falck siden 1992.

I den tid er han hverken blevet informeret om cancer eller lægeundersøgt for sygdommen.

Fordi både Benny Juhls egen fagforening, 3F, og Arbejdsskadestyrelsen opfordrer kræftsyge og pårørende til kræftdøde brandmænd til at anmelde deres sygdom som en arbejdsbetinget lidelse, er det præcis det, Benny Juhl nu vil gøre.

"Det er ekstremt vigtigt, at alle anmelder kræften, hvis du spørger mig. På den måde kan vi brandmænd hjælpe hinanden og fremtidens brandmænd," slutter han.

Med livet som indsats

 

Her kan du se en video, der er lavet af Kræftens Bekæmpelse.

 

Videoen handler om tidligere kræftpatienters angst for tilbagefald.

 

http://cancervideo.dk/?poditemid=19242&tagsid=&page=