Fakta og Netto vil kun have unge bag kassen

15. feb 2014, 04:00
Unge fritidsjobbere fortrænger uddannede butiksansatte. Aktuelle jobopslag fra danske supermarkeder levner ingen tvivl: Jo yngre, jo bedre.

En karriere som kassedame hører fortiden til. Danske supermarkeder vil have ansatte på deltid - og helst de helt unge under 18 år.

Det viser en gennemgang af aktuelle jobopslag. Ud af 225 opslag er der 49 fuldtidsjob og 179 job på deltid. 121 - eller over halvdelen - henvender sig til unge under 18 år.

Supermarkedsgiganten COOP bekræfter, at de foretrækker unge på deltid. Det skyldes især de lange åbningstider som følge af den liberaliserede lukkelov.

"Åbningstiderne er udvidet dramatisk siden midten af 1990'erne, og det har betydet, at sammensætningen af medarbejdere er ændret. Mange er ikke interesseret i at have det som fuldtidsjob på grund af de skæve arbejdstider. Derfor er det i stigende omfang blevet et deltidsarbejde," siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

22.000 drømmer om fuld tid

Fra 2003 til 2012 er der blevet 13.207 færre job på fuld tid i danske dagligvarebutikker, mens der er kommet 34.725 flere job på deltid.

Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af personer på 'ufrivillig deltid' i handelssektoren er eksploderet, så der i 2012 var 22.000 personer, som arbejdede deltid mod deres vilje.

Det er butiksmedarbejdernes fagforening HK Handel, som har lavet optællingen af aktuelle jobopslag fra Dansk Supermarked og COOP.

Her vækker det undren, at butikkerne efterspørger ufaglærte på deltid, når der alene i 2012 blev uddannet over 3.000 salgsassistenter.

”Man kan undre sig over, at arbejdsgiverne gør så meget ud af at stille krav til at sikre kvaliteten på uddannelserne, når man samtidig kan konstatere, at det kun er en fjerdedel af jobopslagene, som retter sig mod uddannet personale," siger formand Per Tønnesen.

Deltidsansatte er billigere

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra COOP lægger ikke skjul på, at lønforskellen mellem uddannede ansatte og ufaglærte deltidsjobbere spiller en rolle.

"Lønomkostningerne er jo også vigtige, for vi sælger jo ikke flere varer, bare fordi vi holder åbent flere timer. Vi er nødt til at styre lønomkostningerne. Og derfor kan du også se, at der er flere under 18 år, som arbejder i dagligvarebranchen i dag," siger Jens Juul Nielsen.

Bedre forhold for deltidsansatte og bedre mulighed for fuld tid er blandt de krav, som HK Handel fremfører i de aktuelle forhandlinger om ny overenskomst for butiksansatte.

Formand Per Tønnesen understreger, at supermarkederne på længere sigt selv bør have interesse i at skabe flere fuldtidsjob til uddannet personale.

"Man risikerer som arbejdsgiver at skubbe unge helt væk fra uddannelsen. Hvorfor skulle man bruge fire år på en uddannelse, hvis man i bedste fald har udsigt til et deltidsjob," siger han.