Der er søndag afsagt kendelse om skyld i sagen om drab på tre ældre beboere på Østerbro i København. Den tiltalte har tidligere været idømt forvaring - en dom, der senere blev omstødt. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

FAKTA: En ung drabsmand med en mørk fortid

7. jun 2020, 10:43
Den dømte i en sag om drab på ældre i København blev allerede som 19-årig idømt forvaring i en anden sag.

28-årige James Schmidt er søndag i Københavns Byret idømt livstid for at have dræbt to pensionister i en bebyggelse på Østerbro i København.

Han er frifundet for et tredje drab.

Det er ikke første gang, James Schmidt stifter bekendtskab med retssystemet. Læs mere om ham og hans fortid her:

* Kom til Danmark sammen med sin mor fra det sydlige Sudan i 2000, da han var syv-otte år gammel.

Han har boet i blandt andet i Nakskov, Holbæk og København.

* Som tiårig blev han mistænkt for at have forsøgt at voldtage en seksårig pige og blev anbragt på en institution. Senere kom han i plejefamilie.

* Da han var 14 år, blev han sigtet for voldtægt og anbragt på en lukket institution.

* Et par år senere - da han var 17 år - blev han sigtet for endnu en voldtægt. Offeret var en 14-årig pige, som var på besøg hjemme hos ham.

* Han blev varetægtsfængslet, og under sin fængsling i en lukket institution i København fik han besøg af en af sin mors veninder.

* I et besøgsrum forsøgte han at kvæle og voldtage kvinden.

* Episoderne førte til, at han blev tiltalt for voldtægt, voldtægtsforsøg og drabsforsøg. Han blev idømt forvaring i Københavns Byret i 2011 - formentlig som den hidtil yngste i Danmark.

* Dommen blev senere stadfæstet af Østre Landsret.

* Men i 2012 valgte Højesteret at ændre dommen til syv års fængsel. James Schmidts alder talte imod en forvaringsdom, mente Højesteret.

* Under sin afsoning tog han kvælertag på to fængselsbetjente i Herstedvester Fængsel. Han blev senere dømt for overfaldene.

* Oprindeligt hed han Lual Lual. Men efter sin afsoning i sagen om voldtægt og drabsforsøg skiftede han navn til James Schmidt.

* Siden har han blandt andet boet hos sin mor på Østerbro - i samme bebyggelse, som drabene på de ældre mennesker blev begået.

* Han har forsøgt at skabe sig en musikkarriere. Han har lavet musikvideoer og har været manager for musikere. Men han har hovedsageligt levet af kontanthjælp og har ikke haft et ordinært arbejde.

* James Schmidt har ingen uddannelse.

* En mentalundersøgelse har konkluderet, at han er svært afvigende og har gennemgribende psykopatiske træk. Han er selvovervurderende og mangler forståelse for sociale normer.

* Han har under retssagen nægtet sig skyldig i drab, men har erkendt at have misbrugt sine ofres betalingskort.

Kilder: Ritzau, Berlingske og Ekstra Bladet.

/ritzau/