Forbundsformændene Per Christensen (3F) og Claus Jensen (Dansk Metal) har sammen med DI skrevet til tre ministre. Foto: Henning Bagger/Mads Joakim Riber Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fagtop og Dansk Industri går sammen om arveskat: 'Dybt besynderligt'

25. okt 2019
Dansk Metal og 3F har kørt skjult parløb med Dansk Industri i sagen om højere arvebeskatning. Det vækker undren hos Enhedslisten.

Fagforbundene Dansk Metal og 3F har i fællesskab med arbejdsgiverne i DI udtrykt bekymring for regeringens planer om at hæve arveskatten på familieejede virksomheder.

LÆS OGSÅ: Syge lever for 6.000 kroner om måneden: "De risikerer at blive hjemløse"

Det fremgår af et brev, der 7. oktober er sendt til både finansminister Nicolai Wammen, erhvervsminister Simon Kollerup og skatteminister Morten Bødskov som Børsen har fået aktindsigt i.

"Vi er bekymrede for, hvordan afgiftsstigningen på det nuværende regelgrundlag vil stille mange af Danmarks ejerledede og familieejede virksomheder rundt omkring i lokalsamfundene. Her er tale om rigtig mange små og mellemstore virksomheder, som de kommende år skal investere massivt i digitalisering og grøn omstilling for fortsat at kunne fastholde og udvikle arbejdspladser," står der i brevet.

Op i det røde felt

Fagforbundene tager ikke stilling til selve skatteforhøjelsen, men de tre organisationer roser, at regeringen vil afbøde den højere arveafgift med en henstandsordning over 30 år. Derudover foreslår de muligheder for at afbetalingen midlertidigt kan suspenderes.

- Det er dybt besynderligt, at 3F går ud og vil forsvare en skatterabat, som bl.a. går til milliardærarvinger.
Rune Lund, skatteordfører, Enhedslisten

Hverken Dansk Metals formand Claus Jensen eller 3Fs formand Per Christensen vil give interview om sagen, som har fået SF og Enhedslisten op i det røde felt:

- Det er dybt besynderligt, at 3F går ud og vil forsvare en skatterabat, som bl.a. går til milliardærarvinger. En rabat, som de økonomiske vismænd ovenikøbet siger er produktivitetshæmmende, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til Børsen.

Skattestigning står fast

Skatteminister Morten Bødskov siger i et skriftligt svar til Børsen, at S-regeringen vil finde penge til at "investere i fremtiden og unges uddannelse":

- Finansieringen foreslår vi findes ved at hæve bo- og gaveafgiften, fordi det er en skæv skattelettelse, som ikke skaber vækst - det er såvel OECD som De Økonomiske Råd (vismændene, red.) enige med regeringen i, skriver Morten Bødskov.