Fagforeningsfolk i skjult krig mod homovielse

16. dec 2013, 10:30
Frontfigurer i Krifa blæser til kamp mod folkekirken og bruger medlemmerns penge på religiøse konferencer og missionerende arbejde. Forsker: Det er medlemmerne slet ikke klar over.

De senest års jagt på flere kunder i butikken har fået Kristelig Fagbevægelse (Krifa) til udadtil at tone kraftigt ned på sin kristelige profil. Men indadtil – og uden medlemmernes kendskab – har Danmarks 4. største lønmodtagerforening skruet op for kirkeaktiviteterne.

Det sker blandt andet gennem en række netværk på den kirkelige højrefløj, som har kastet sig ud i en regulær krig mod folkekirken – især fordi den for halvandet år siden gav homoseksuelle mulighed for at blive viet i kirken.

Krifa bruger millionbeløb på at støtte humanitære projekter med missionerende indhold i udviklingslande. Ligeledes har topfolk i Krifa på medlemmernes regning gentagne gange deltaget i højre-evangeliske konferencer i USA.

Det er medlemmerne slet ikke klar over. For Krifa skjuler det egentlige formål – at tjene penge og så det religiøse,” siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet.

Mirakler, syn og tungetale

Krigen mod folkekirken føres blandt andet i Kronjyllands Frimenighed, der er inspireret af evangeliske og stærkt konservative vækkelseskirker i USA – og som tror på mirakler, syn og såkaldt tungetale, der ifølge kirkens egen præst skal betragtes som ”gaver fra gud”.

Fem ud af seks bestyrelsesmedlemmer i frimenigheden sidder i Krifa-toppen eller har nær tilknytning til topfolk i Krifa. Det gælder blandt andre Kronjyllands Frimenigheds formand, Rolf Weber. Han er ansat hos Krifa i et nøglejob som politisk konsulent og international sekretær og er en af Krifa-koncernchef Jesper Wengels og formand Søren Fibiger Olesens nærmeste rådgivere.

Sekretæren for frimenighedens bestyrelse er Gitte Wengel, der er gift med Jesper Wengel, der selv har været en aktiv del af menigheden siden dens start i 1996. Og kasseren hedder Charlotte Mumm Pihl, der er juridisk sagsbehandler i Krifa.

Landsdækkende netværk

Århus Bykirke er en anden ’Krifa-rede’. Her kommer fortrinsvis unge op til ca. 35 år. Blandt andet en del unge, som er sønner og døtre af ansatte og folkevalgte i Krifa. Eller unge, som selv arbejder i Krifas hovedkvarter i Århus.

Både Århus Bykirke og  Kronjyllands Frimenighed er fremtrædende medlemmer af  det landsdækkende højrekirkelige netværk , Evangelisk Luthersk Netværk (ELN), der aktivt arbejder imod folkekirken og særligt homovielserne.

Læs Krifaprofils kommentar: Det er helt privat

Mens Krifa-butikken er åben for alle slags medlemmer, blot de betaler kontingent, kan stribevis af Krifa-topfolk således ikke længere acceptere folkekirken, som de finder alt for liberal.

Professor Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, opfordrer Krifa til at spille med åbne kort, ”når det gælder det religiøse”.

”Medlemmerne har krav på at vide, hvad pengene går til. Der er eksempler på, at Krifa bruger penge på kristelige aktiviteter – men uden at det fremgår tydeligt af regnskaber og andet materiale. Det samme kan man sige om nogle af Krifas standpunkter, som bygger på kristen ideologi, men hvor det i dag ikke fremgår specielt tydeligt,” siger han.

Projekter med missionerende indhold

Bent Greve nævner som eksempel, at Krifa har brugt millionbeløb til at støtte humanitære projekter i udviklingslande, som ved nærmere eftersyn viste sig at være kristne projekter med et missionerende indhold.

Et andet eksempel er, at Krifa-topledelsen på medlemmernes regning gentagne gange har deltaget i globale lederkonferencer i USA arrangeret af højre-evangeliske organisationer.

Hans kollega, Henning Jørgensen, vurderer, at mange af Krifas 210.000 medlemmer vil melde sig ud, hvis det går op for dem, at topfolk fra Krifa er meget engagerede på den kirkelig højrefløj og aktivt bekæmper den danske folkekirke.

”Mange vil føle, at de blev lokket til et medlemskab på falske forudsætninger,” siger han.

Formand for menighedsråd

Traditionelt har Krifas folkevalgte ledelse – hovedbestyrelsen – langt overvejende bestået af højrekristne med tilknytning til Indre Mission og konservative frikirker som f.eks. Pinsekirken. Det gælder også Krifas nuværende 11 mand store hovedbestyrelse.

For eksempel er Krifas formand Søren Fibiger Olesen formand for menighedsrådet i Sct. Michaelis Kirke i Fredericia, der nægter at vie homoseksuelle.

Krifas officielle svar: Ingen kommentarer, hej!

Avisen.dk har talt med en række tidligere og nuværende medarbejdere i Krifa. De beretter, at det er en bevidst strategi at holde lav profil med, at de mange topfolk er aktive på den kirkelige højrefløj.

”Det er medlemmerne i hvert fald ikke klar over. Hvor skulle de vide det fra? De fleste er jo kun medlem, fordi det er billigt – og ikke ud fra noget som helst kristeligt,” siger en person, der i en årrække har beklædt topjobs hos Krifa.